Gran angular

Compres públiques amb valor

El sector biotecnològic reclama que les administracions tinguin en compte la innovació en les seves adquisicions

Les particularitats del sector fan necessari accions d'impuls i suport
El director de Genoma España avança que llançaran un programa de compres

GP Pharm és una companyia biotecnològica catalana especialitzada en el desenvolupament de sistemes d'alliberació de fàrmacs, que ha començat a comercialitzar un medicament propi contra el càncer de pròstata. La firma té en marxa 11 projectes de recerca de nous fàrmacs, que esperen comercialitzar al llarg dels cinc anys vinents i per als quals estan dedicant molts esforços inversors.

Amb seu a Gavà i planta de producció a Sant Quintí de Mediona, dóna feina a un centenar de persones, la gran majoria amb titulació superior. Van començar amb una vintena de treballadors en plantilla i els han multiplicat per cinc en pocs anys. Les perspectives és continuar creixent a bon ritme i fer-ho des del Baix Llobregat.

Aquesta aposta pel territori, per la innovació i l'ocupació d'alta qualificació no és cap plus quan entra en un concurs de subministrament a l'administració catalana o espanyola. “Hem de competir per vendre a la nostra administració amb els gegants farmacèutics com si ens trobéssim en les mateixes condicions, quan no és així”, diu Alberto Bueno, director general de GP Pharm. És evident que la capacitat financera que un grup multinacional té fa a les petites biotecnològiques catalanes febles en aquest “combat”.

La patronal d'empreses catalanes CataloniaBio a principi de maig va presentar una proposta per donar armes al teixit biotecnològic català. Es tracta d'un programa per fomentar la compra pública de tecnologia innovadora (CPTI) en el sector biotecnològic català. CataloniaBio proposa que la Generalitat es comprometi a destinar entre un 5% i un 10% del seu pressupost actual a la compra de productes i serveis innovadors. Antonio Pariente, president de CataloniaBio, explica que el que pretenen és que hi hagi una política proactiva de compra pública, perquè d'aquesta manera es dota l'administració de solucions més avançades i alhora és un instrument de foment de la innovació per a les empreses biotecnològiques catalanes.

PRODUCTES ‘AD HOC'.

La CPTI hauria d'aportar a la indústria biotecnològica la possibilitat de de-senvolupar productes o serveis ad hoc per a l'administració i portar-los al mercat ja desenvolupats. “L'administració també se'n beneficia perquè promou un sector estratègic i ofereix millores als professionals sanitaris i al sistema”, diuen.

Pariente entén que l'administració, a l'hora de prendre les decisions de compra, ha de posar més atenció a la innovació i a quin tipus d'empresa està fent la compra pública.

En principi, la iniciativa té un marc legal favorable, amb una llei de l'any 2007 sobre contractes del sector públic, on l'R+D rep un tractament especial.

Les primeres passes les va fer a l'octubre del 2010 el Ministeri de Ciència i Innovació, que va incloure la CPTI en la seva estratègia estatal d'innovació en el lideratge. En la recent presentació de la revista del Departament d'Economia i Coneixement, Nota d'Economia, dedicada a la biotecnologia en l'economia del futur, Rafael Camacho, director de Genoma España, una fundació del sector públic estatal dedicada a l'impuls del desenvolupament tecnològic i la transferència de coneixement en el sector biotecnològic, va avançar que el CDTI, un centre públic adscrit al Ministeri de Ciència i Innovació, està a punt de treure un programa nou sobre compra pública de tecnologia innovadora. “Ens servirà per educar la demanda de què és compra pública de tecnologia innovadora”, explicava Rafael Camacho en la seva intervenció celebrada al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

La proposta de CataloniaBio no és gens menyspreable si es té en compte el valor de tenir un sector biotecnològic fort a Catalunya, que a l'any 2008 (les darreres dades disponibles) va augmentar un 13% la inversió en R+D+I i la tendència és que continuï augmentant. A més de les 65 empreses purament biotecnològiques, n'hi ha més de 200 relacionades amb el sector, de les quals 70 són farmacèutiques, 105 de tecnologies mèdiques i 25 de química fina.

A més a més, les particularitats del model de negoci de la biotecnologia fan més necessaris els impulsos des de les administracions. Per una banda, perquè, com que es tracta d'un sector relativament recent, les firmes (la majoria creades després de l'any 2000) són de dimensió molt petita i han de competir en un mercat global. Per altra banda, perquè les elevades exigències en inversió que requereix la recerca en nous medicaments amb uns retorns a llarg termini fan que l'accés al finançament sigui molt complicat amb les fonts tradicionals.

ALTRES SECTORS.

En àrees com ara el de la gestió del temps i la conciliació familiar i laboral fa temps que estan reclamant una estratègia similar per incorporar d'una vegada canvis. “Caldria que el govern donés més punts en els concursos públics a les empreses que hagin certificat l'aplicació de mesures de conciliació i per ser empreses familiarment responsables”, explicava Núria Chinchilla, fundadora i directora del Centre Internacional de Treball i Família de l'IESE, a una entrevista publicada a L'Econòmic. No és la primera vegada que ho proposava, fa temps que ho ve predicant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA