Economia

Salgado assegura que l'Estat espanyol “no està en risc de rescat”

La vicepresidenta econòmica afirma que la sostenibilitat del deute espanyol està “fora de dubte”

Recorda que s'han pagat 3.000 milions menys dels pressupostats en compromisos del deute

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha negat aquest dijous que l'Estat necessiti un rescat i ha assegurat que la sostenibilitat del deute públic està “fora de dubte”. Al mateix temps, ha atribuït al “nerviosisme dels mercats” l'origen de la desconfiança cap a Espanya.

Les manifestacions de la titular d'Economia espanyola arriben en una jornada en què la prima de risc del deute espanyol ha marcat màxims absoluts des de l'arribada de l'euro i s'ha situat al nivell en el que altres països europeus han hagut de ser rescatats (500 punts i un 7% d'interès a l'última subhasta).

El Tresor Públic ha col·locat aquest dijous 3.562 milions d'euros en obligacions a deu anys amb un interès marginal del 7,088%, el més alt des del 1997.

Salgado ha admès en declaracions a la Cadena Ser aquest dijous que “els mercats estan molt nerviosos” però ha afirmat que “no hi ha risc de rescat”. En aquest sentit, ha explicat que l'Estat “pot pagar” el deute emès aquest dijous amb un interès superior al 7%, perquè el venciment mitjà del deute és de 6,7 anys.

“La sostenibilitat del nostre deute està fora de dubte” ha afirmat.

A més, ha recordat que els pressupostos generals de l'Estat contemplen 27.000 milions per pagar els compromisos de deute dels quals finalment només se n'han gastat 24.000, de manera que la despesa ha estat 3.000 milions inferior. Així mateix, ha precisat que si bé l'interès marginal és del 7,088%, en realitat el cost mitjà de l'emissió ha estat del 6,798%. La diferència és petita però “té importància psicològica”, ha remarcat.

De totes maneres, ha reconegut que seria preferible “pagar preus més baixos cada vegada que fem emissions”. “Els fonaments de l'economia espanyola indiquen que ens ho mereixem”, ha afegit. En aquest context, ha recordat que l'Estat trigarà 7 anys en haver de pagar aquestes emissions de deute i els interessos corresponents.

Més coordinació

També ha destacat que l'Estat i la resta de països de la UE, com Itàlia, França o Bèlgica, reben “atacs” sistèmics al seu deute i per tant “la solució ha de ser coordinada”. L'Estat, ha dit, “ha de seguir complint els seus compromisos i insistint en l'aplicació d'aquestes reformes que ja hem aprovat”.

La ministra d'Economia ha apuntat que la solució a la situació actual ha de venir de dues vies. D'una banda que el Banc Central Europeu (BCE) compri deute dels països afectats pels atacs, com a mínim fins que el Fons Europeu d'Estabilitat Financera entri en funcionament. De l'altra que, els països es comprometin a seguir les pautes de la consolidació fiscal.

Pel que fa al futur de la moneda única l'euro, ha subratllat que la moneda única no està en perill perquè els països de l'eurozona estan compromesos a continuar junts, donar-li estabilitat i a fer que la unió monetària sigui el que sempre ha estat “una zona del món on el benestar social assoleix els nivells més alts, però també on hi ha un creixement econòmic sòlid que sosté aquest benestar”.

Elena Salgado ha aprofitat per demanar “prudència” al president del PP, Mariano Rajoy, i ha assenyalat que algunes manifestacions realitzades per col·laboradors del candidat popular poden induir els mercats a desconfiar d'Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mig miler de persones demanen reduir la jornada i acabar amb la “precarietat” al sector turístic

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA