Economia

Mataró

Amb l'amenaça d'un ERO

El forat econòmic de les empreses municipals obliga a plantejar un redimensionament de la plantilla que afectaria la meitat dels treballadors

Els ingressos extra per l'augment d'un 32% de l'IBI ofereixen una treva al govern

La delicada situació financera del grup d'empreses municipals vinculades a l'activitat urbanística va obligar l'Ajuntament de Mataró, governat per primer cop per CiU, a fer un cop de timó. L'amenaça feia temps que planava i sobre la taula hi havia un pla de viabilitat que aconsellava reduir la massa salarial. Amb un deute conjunt de més de 150 milions d'euros, pèrdues constants exercici rere exercici i una activitat cada cop més minsa, el govern de Joan Mora va anunciar als treballadors que tenia la intenció de fer un expedient de regulació d'ocupació que afectaria la meitat de la plantilla (una vintena d'empleats). Els acomiadaments, però, s'han ajornat perquè CiU està en minoria i cap grup polític no ha volgut donar-hi suport fins que no hi hagi un acord laboral. L'alcalde Mora, però, no s'ha cansat de defensar la necessitat de redimensionar les empreses al mateix temps que es comprometia a obrir un procés negociador que tingués en compte altres alternatives.

En termes generals, els comptes de l'Ajuntament pel que fa a despeses de plantilla s'ha reduït un 1,5%, i dels 48,4 milions d'euros que es van gastar en nòmines el 2011, s'ha passat a 47,6. La regidora d'Administració i Atenció Ciutadana, Carlina Soler (CiU), explica que la davallada es deu, d'una banda, a la retallada de sous de membres del govern –s'ha passat de quinze edils a vuit–, i de l'altra, a diferents llocs de treball que s'han amortitzat.

La junta de personal del consistori confirma que el pressupost del 2012 contempla “el manteniment del 100% dels llocs de feina i que, per tant, ningú no hauria d'anar al carrer”. Malgrat això les mateixes fonts també hi afegeixen que sí que hi haurà extincions de contractes fora de plantilla, la qual cosa provocarà que quatre treballadors –dos dels quals són funcionaris interins i dos més amb contracte laboral per obra o servei– perdin el seu lloc de treball d'aquí a poques setmanes. Aquesta és una situació que s'hauria repetit durant l'any 2011.

Un dels factors que ha ajudat a quadrar els números o, com a mínim, a no haver de fer servir les tisores dràsticament en determinats àmbits ha estat l'increment de l'IBI que per normativa s'ha hagut d'apujar una mitjana d'un 32%, que significarà per a les arques municipals uns ingressos extra de 5,4 milions d'euros. No obstant això, el govern ja ha hagut de fer algunes retallades com ara les que van denunciar fa algunes setmanes els professors de l'Escola Municipal de Música, i les que afecte el servei d'atenció telefònica, que a partir de l'1 de gener ha deixat de funcionar a les nits i els caps de setmana. Una altra aportació que el consistori reduirà considerablement és la del consorci que gestiona la televisió pública comarcal, que s'ha reduït d'un 30%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona