Economia

Dubte constitucional

La UGT i CCOO alerten que la reforma laboral obre “l'acomiadament lliure i gratuït” en les pimes i Báñez manté que no és inconstitucional

Els sindicats es mouen pensant en vaga

Admet que “per descomptat hi guanya l'empresari”

Els sindicalistes Cándido Méndez (UGT) i Ignacio Fernández Toxo (CCOO) i la ministra Fátima Báñez es van mirar ahir als ulls per primer cop des que el Consell de Ministres va aprovar per decret una reforma laboral que abarateix l'acomiadament als 33 dies per any treballat i que de facto obre un ampli ventall perquè pugui ser procedent i de només 20 dies. Els sindicats alerten que alguns punts del decret poden ser “inconstitucionals”, com ara que es discrimini entre empreses de fins a 50 treballadors i de més de 50 o que l'Estat imposi un laude arbitral quan finalitza el conveni.

La ministra de Treball, Fátima Báñez, va estar reunida durant tres hores amb Méndez i Toxo, que li van fer saber que rebutgen la reforma laboral perquè és “desequilibrada, errònia i injusta”. “Ens hauria d'haver rebut bastant abans”, va lamentar el líder de CCOO, amanint el retret amb l'acusació a Báñez de convertir el diàleg social en una “subcontracta”.

En el cas de les petites i mitjanes empreses amb menys de 50 treballadors, la UGT i CCOO van exigir que el nou contracte ideat per a elles no inclogui un acomiadament gratuït, de tal manera que permeti al treballador cobrar una indemnització o ser readmès si l'acomiadament és improcedent. “El decret obre una zona d'exclusió amplíssima al 95% de les empreses, les que tenen fins a 50 treballadors, on l'acomiadament serà lliure i gratuït”, alerta Toxo.

Arbitratges imposats

A més d'aquest dubte constitucional en l'àmbit de l'acomiadament, la UGT i CCOO denuncien també que el decret de Mariano Rajoy “envaeix” l'acord de la negociació col·lectiva firmat amb la patronal CEOE-Cepyme. El motiu és que patronal i sindicats beneïen l'arbitratge voluntari com a solució per no inundar els jutjats amb litigis sobre convenis, però ara el Ministeri de Treball fixa terminis: la comissió tripartida (empresa, treballadors i administració) nomenarà un àrbitre que ha de tenir un laude al cap de 25 dies per despenjar-se del conveni i al cap de dos anys el conveni caduca i decau.

Després de sentir la ministra presumint de respectar en el decret tot el que s'havia acordat pel diàleg social, el líder de la UGT va exigir-li que si de debò ho creu, el que ha de fer ara és “suspendre” de la reforma els ultimàtums que agiten la negociació col·lectiva. “Hi ha sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen que l'administració pugui dictar laudes obligatoris, i en aquesta comissió hi ha l'administració”, advertia Toxo.

En una compareixença posterior a la reunió que va mantenir alhora amb sindicats i patronal –Joan Rosell no va comparèixer per donar la visió en nom de la CEOE–, la ministra Báñez va descartar que res en el decret sigui inconstitucional. Si en l'acomiadament només admet “haver aclarit les causes que el fan objectiu i evitar l'enrenou judicial” que el PSOE hauria deixat obert en l'anterior reforma, en els convenis sosté que “hi ha d'haver un final”. “El govern tenia l'obligació d'establir pautes i regles clares en cas que voluntàriament no se sotmetin a un arbitratge, hem buscat l'equilibri i la constitucionalitat del text”, raonava Báñez. Li va donar la raó, però només parcialment, el vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, que manté que el decret “no és un triomf de la CEOE”, però no oculta que “hi guanyen els treballadors i, per descomptat, hi guanyen els empresaris”. La mà dreta de Rosell no amaga que la reforma no tindrà efecte en la contractació. “Començarem a contractar si les condicions de finançament es posen en marxa”, admet el patró madrileny, que lloa el decret perquè en el futur “podrem flexibilitzar plantilles i contractar i acomiadar amb més facilitat”.

“Ni Franco s'hi atrevia”

Si bé la ministra Báñez obre la porta a introduir canvis “tècnics” en el text en la tramitació parlamentària, el fet que el PP tingui majoria absoluta al Congrés i al Senat, i alhora doni per fet el suport de CiU ha convençut la UGT i CCOO de convocar un calendari de mobilitzacions amb la marxa de diumenge com a primera gran protesta per agitar el “clam” popular. I saben que compten amb el PSOE, després que la seva vicesecretària general, Elena Valenciano, va prevenir contra el “retrocés a la situació predemocràtica” amb un decret del PP que “no es va atrevir a fer ni la legislació franquista”.

On el decret desperta adhesió és en el govern català de CiU. “Benvinguda sigui una reforma que planteja una via alternativa a explorar”, va lloar el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Més prudent, el president, Artur Mas, adverteix que “no farà miracles” però és “imprescindible” i un “bon punt de partida” perquè CiU pugui “millorar-la” en el tràmit al Congrés. “És la reforma ideal? No. La perfecta? No. La que acontentarà molts? No, segurament serà contestada”, es va respondre Mas.

LES XIFRES

Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
Frase
Nom
CÀRREC
No farà miracles perquè crear ocupació és duríssim, però [la reforma laboral] és imprescindible. És la perfecta? No,
Artur Mas
president de la generalitat
No és el moment d'actituds cíniques ni de cridar a la rebel·lió, és el moment de donar suport a tot el bo per a Espanya
María Dolores de Cospedal
presidenta de castella la manxa i secretària general del PP
Hi ha sentències del TC que impedeixen a l'administració dictar laudes obligatoris i en la comissió hi serà ara l'administració
ignacio Fernández Toxo
secretari general de ccoo
Ningú espera que per ella mateixa la reforma laboral creï ocupació, però actua de tallafocs per a la destrucció de feines
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda i administracions públiques
S'obre una finestra al diàleg; la reforma laboral és equilibrada i ningú hi perd i tots hi guanyen; hem buscat la constitucionalitat
Fátima Báñez
ministra d'ocupació
Aprofitarem i farem aportacions, però el que s'ha de corregir no són errors tècnics sinó horrors en matèria laboral
Cándido Méndez
secretari general de la ugt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona