Economia

CCOO i UGT exigeixen a Rajoy que rectifiqui

Toxo i Méndez consideren les manifestacions d'ahir contra la reforma laboral com les més importants de la democràcia

Suggereixen que s'obri una taula de negociació amb la patronal i els sindicats per portar al Congrés les esmenes que acordin

Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, han enviat aquest dilluns un missatge al govern espanyol per dir-li que encara està a temps de rectificar la reforma laboral que ha aprovat. En la roda de premsa per presentar la constitució de la Plataforma Social per a la defensa de l'Estat de Benestar, els dos líders han subratllat que les manifestacions d'ahir en contra de la reforma laboral han estat les més importants de la democràcia.

Toxo espera que l'Executiu “llegeixi bé” el missatge del que va passar en 57 ciutats espanyoles i “eviti” el país l'escalada de mobilitzacions que es poden produir si manté la reforma laboral.

Segons ha manifestat, li hauria agradat anunciar que ha rebut la trucada del govern espanyol per obrir un procés de negociació, però ha dit que “no és el cas, tot i que està a temps” perquè la situació de Espanya és greu.

Per això, ha suggerit a l'executiu de Rajoy que durant el seu tràmit parlamentari obri en paral·lel una taula de negociació amb la patronal i els sindicats per portar al Congrés les diverses esmenes que acordin per modificar el contingut.

En aquest sentit, ha dit que ja s'han reunit amb els diversos grups parlamentaris i ha anunciat que dijous ho farà també amb el PP.

Igual que va declarar ahir, Toxo ha reiterat que l'objectiu dels sindicats no és treure “com més gent al carrer” sinó buscar solucions, “si és possible consensuades”, però que si es tanquen portes, com ho ha fet el govern espanyol amb el decret, la mobilització està justificada.

Tant per Toxo com per Méndez és preferible introduir esmenes al text com el que va ocórrer en 2002 quan després de la vaga general el govern va haver de modificar la reforma laboral que havia aprovat el Parlament.

Méndez ha opinat que les multitudinàries manifestacions d'ahir reflecteixen un doble sentiment per part de l'opinió pública: el de la inseguretat que tenen els ciutadans, però no la seva resignació. “La gent vol participar i coprotagonitzar un model de lluita contra la crisi més just i equilibrat”, ha sentenciat.

El líder d'UGT s'ha referit al “grandíssim abast” de les mobilitzacions que es poden considerar com “les més altes de la història de la democràcia espanyola”.

Ha insistit que en la reforma hi ha molta “injustícia, desequilibri i cap harmonia”, de manera que ha demanat al govern de Rajoy que reflexioni perquè davant una situació “difícil” com l'actual, cal posar “vies” per treballar units i no “a cop de decret”.

Segons Méndez, imposar una reforma per decret quan el mateix executiu espanyol reconeix que no es notarà en els pròxims mesos ha estat “una desgraciada decisió” i el lògic seria que durant la seva tramitació al Congrés es busqués una fórmula que li torni “un cert equilibri i harmonia”. La reforma porta “frustració” als ciutadans, “però és una frustració activa”, ha subratllat Méndez.

Respecte a la convocatòria d'una vaga general ha dit que els sindicats determinaran què fer quan el govern “parli”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona