Economia

Poca neu als cims, poc negoci al pla

Els cultius de reg estan garantits però alguns canals avancen l'enviament d'aigua

Si no plou més, la falta de neu als cims del Pirineu augura uns embassaments escassos per a la temporada vinent

Sense neu al Pirineu,els embassaments per als regs poden ser escassos a l'estiu i la tardor

Els regadius protegeixen els pagesos de la dependència del clima però mai no ho fan al 100%. El canal d'Urgell ha començat a repartir aigua quinze dies abans de l'inici de la temporada per tal d'atendre sobretot les demandes dels camps de cereal del pla de Lleida. Segons els responsables del canal, encara que no plogui més, l'aigua hi està garantida fins a final d'any, ja que les reserves del pantà de Rialb i el d'Oliana són suficients. Altres canals també han avançat el reg per la sequera, però amb algunes restriccions: el de Pinyana i el de Catalunya i Aragó. Aquests canals alimenten d'aigua bona part de la producció de préssec i fruita dolça de Ponent i es preveu una campanya complicada si no hi plou més, ja que els embassaments de Santa Anna i de Barasona, d'on recullen l'aigua aquests canals, estan al 50% de la seva capacitat, quan el normal en aquests moments és que es trobin per sobre del 70%.

Les aigües de pou també van a la baixa. Al Camp de Tarragona, la sequera obliga els pagesos –que en disposin– a recórrer als pous per esperonar els avellaners i avançar-ne el reg amb el sobrecost energètic consegüent. La Unió de Pagesos (UP) no confia en l'avançament del reg del pantà de Riudecanyes, perquè “no ho han fet mai”. Fa tres mesos que no hi plou, i l'aigua de mina –que omple algunes basses comunitàries– és escassa.“Ara el que necessitem, més que mai, és una primavera molt plujosa”, explica Alejandro Domingo, responsable de Cereal de la UP, perquè “en cas contrari, no només tindrem una mala temporada ara sinó també la vinent”.

Les grans reserves d'aigua per a la temporada vinent són als cims de les muntanyes i enguany la sequera també està sent implacable al Pirineu. La neu acumulada als cims és tan sols d'una tercera part de la que hi ha hagut de mitjana en els últims cinc anys, segons l'última estimació de neu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) del 4 de març. L'escassa presència de neu ja ha perjudicat el negoci de l'esquí i el turisme de les comarques de muntanya, però amenaça de convertir-se en un problema per a la pagesia si aquest març continua sense nevar, i el desgel no aporta grans quantitats d'aigua als embassaments, que podrien presentar poques reserves a l'estiu i la tardor. El sector de l'esquí va aprofitar l'onada de fred siberià per proveir-se de neu artificial i salvar mínimament la temporada, però els regadius de la temporada vinent queden a la intempèrie si la neu és escassa. Ara com ara, la neu acumulada a la conca de l'Éssera, que alimenta el pantà de Barasona, és de 34 hm³, quan la mitjana dels últims cinc anys era de 116 hm³ en aquests punt de l'hivern. Les conques del Noguera Ribagorçana i el Noguera Pallaresa també tenen menys d'un terç de la neu habitual en aquestes dates (27 hm³ en lloc de 72 hm³ al Noguera Ribagorçana, 57 hm³ en lloc de 189 hm³ al Noguera Pallaresa).

No és tan apurada, tot i que també és dolenta, la situació de neu del conca del Segre, que abasteix el canal d'Urgell: 23 hm³ en lloc de 52 hm³ el Segre, i 29 hm ³ en lloc de 46 hm³ el riu Valira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga