Economia

Vaga d'efecte retardat

Rajoy confia que el 29-M tingui poc ressò i avali el seu setge als sindicats

Els socialistes, enfortits pels resultats a Andalusia i Astúries, veuen en la protesta l'oportunitat de desterrar el discurs de l'herència

En la convocatòria l'esquerra ha trobat una oportunitat per treure el cap davant una majoria que eclipsa qualsevol iniciativa

El PSOE admetque la data potser és precipitada, però la interpreta com un gest cap a Andalusia i Astúries

Si el càrrec de president espanyol inclou enfrontar-se a una vaga general, com més aviat arribi, millor. Aquesta és la tesi de Mariano Rajoy, que confia que la protesta del 29-M contra la reforma laboral –tot i que es preveu més moguda que la del 2010– tindrà una repercussió prou moderada perquè les grans centrals sindicals, CCOO i UGT, “tornin a quedar en evidència” i La Moncloa pugui sortir a dir que la ciutadania accepta, com a mal menor, la política de retallades del PP com l'única via possible per iniciar el camí de la recuperació.

Des del PSOE d'Alfredo Pérez Rubalcaba, en canvi, si bé s'admet com a “lògica” la reacció immediata que han adoptat els sindicats davant “l'agressió” contra els treballadors, se suggereix que perquè realment tingués ressò calia esperar uns mesos fins que es visualitzin els efectes nocius de la reforma laboral i de les noves retallades que s'inclouran als comptes del 30 de març. En tot cas, els socialistes entenien la convocatòria del 29-M com un “gest” cap a Andalusia i Astúries per intentar ajudar a fer que les urnes preservessin governs d'esquerres. Malgrat que abans de conèixer-se els resultats alguns dirigents insistien que l'enrenou de la protesta gairebé no mouria vots, el fet que a Andalusia s'hagi barrat el pas a la dreta i que a Astúries hi hagi hagut un increment d'escons del PSOE i d'IU ha posat en evidència que, si bé la vaga potser no tindrà el seguiment desitjat, “de cara al 25-M ha aconseguit que el ciutadà s'hagi recordat de la retallada de drets”, com s'admetia des de la direcció de Rubalcaba. L'efecte retardat, doncs, que atribueixen a la protesta a Andalusia i Astúries, en aquest cas s'ha avançat.

En conjunt la direcció socialista tampoc no espera que la vaga tingui una gran incidència en la seva futura acció política. Si el seguiment és excessivament moderat i, com es preveu, no obliga Rajoy a rectificar cap mesura, l'únic rèdit que confia treure'n el PSOE és que la protesta, “si més no en l'inconscient ciutadà”, marqui un abans i un després “en el discurs de l'herència”, destaca un dirigent de l'executiva federal. “El 29-M ha de suposar una ruptura del discurs del PP. Rajoy ja no podrà amagar-se darrere la gestió de Zapatero. A partir d'ara, els nous aturats són seus”, afegeix.

Actitud dispersa

Sobre la convocatòria concreta de la vaga, la direcció de Rubalcaba ha mantingut una actitud fluctuant i dispersa. Hi ha posicions de tota mena, però l'oficial és que la tasca d'un representant públic no s'atura. Així que al Congrés i al Senat no es preveuen desercions. Davant d'això, la crida a seguir la vaga feta pel portaveu a la cambra alta, Marcel·lí Iglesias, va ser immediatament desautoritzada. I ahir fins i tot encara no s'havia decidit qui els representarà a la manifestació que dijous a la tarda recorrerà el centre de Madrid.

Mentrestant, les minories del Congrés –IU, ICV, CHA, Amaiur, ERC, BNG i Compromís– han trobat en la protesta sindical una oportunitat per treure el cap enmig d'una majoria absoluta del PP que eclipsa qualsevol iniciativa parlamentària que s'impulsi des de l'esquerra. Amb el PSOE desaparegut en el debat, aquestes formacions fins i tot havien intentat que el 29-M no hi hagi ple. La resposta de la cambra baixa ha estat la contrària: no només no s'atura l'activitat, sinó que aquest dia està previst una jornada parlamentària maratoniana. La sessió acabarà cap a les set del vespre, quan habitualment els dijous al migdia ja està tot enllestit.

En tot cas, les minories d'esquerra han pres una actitud activa davant la vaga i en contra de la reforma laboral. Els diputats han anunciat que no aniran al Congrés i, a més, davant la impossibilitat que la cambra els descompti del sou el dia d'aturada, han garantit que ells mateixos faran els números i donaran els diners a entitats socials. Com a contrapartida, però, quedaran fora del focus del debat en un dia en què el PP posarà el segell a algunes de les primeres lleis polèmiques.

18
escons
tenen les minories d'esquerres, concentrades al grup mixt –excepte en el cas d'U-ICV-CHA, que formen el grup de l'Esquerra Plural–, i que han anunciat la seva intenció de seguir la crida dels sindicats. El grup mixt, però, és una amalgama de sensibilitats on conviuen també UPN, Foro Asturias i la minoria canària, que no participaran en l'aturada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona