Economia

Rajoy admet que les mesures “no li agraden” però les justifica perquè “les circumstàncies han canviat”

El president del govern espanyol afirma que el rescat dels bancs té una carència de deu anys i diu que “no dubta” de la viabilitat de Bankia

El president del govern espanyol ha admès aquest dimecres que les mesures que ha anunciat al Congrés dels Diputats “no li agraden” però ha assegurat que són “indispensables” per superar la situació actual de l'economia amb Europa. “Les circumstàncies han canviat, a mi hi ha coses que no m'agrada fer. Però no sabia que em trobaria coses que he trobat. Per això prenc decisions perquè en aquest moment l'únic criteri és fer allò que va en benefici de l'interès general dels espanyols”, ha dit al tram final de la sessió. Rajoy també ha afirmat que l'Estat podria no haver de retornar el rescat de la banca fins d'aquí a deu anys i ha assegurat que “no dubta” de la viabilitat de Bankia.

Rajoy, que ha arribat a fer un gest de gratitud amb el seu grup parlamentari per donar suport a mesures tan impopulars, ha assegurat que augmenta l'IVA i aplica la resta de retallades amb l'objectiu final de “millorar el benestar” dels ciutadans i també lligat per les recomanacions del Consell Europeu, que en condicions normals fa “recomanacions” d'aplicació voluntària per part dels països però “quan un país té dèficit excessiu s'han de complir”. “Aquí hi ha obligacions”, ha afirmat abans de recordar que tot plegat és un objectiu, que és superar les realitats adverses de dèficit i deute perquè “són els obstacles a la recuperació de la nostra economia”.

“Jo m'he oposat a l'augment de l'IVA, ho sap tothom”

El president espanyol fins i tot ha admès que ell s'havia oposat a l'augment de l'IVA en l'època de Zapatero. “Ho sap tothom. Perquè negar-ho”. En tot cas ha justificat l'augment per la situació del dèficit i ho ha comparat amb la que es troba el president francès, François Hollande. “El problema d'Hollande és que té un 4% de dèficit i si nosaltres tinguéssim un 6% de dèficit jo no apujaria l'IVA ni l'IRPF, i si en tinguéssim un 4% els baixaria”.

En aquest marc, ha rebutjat les crítiques de les formacions d'esquerres de fer recaure tot el pes de l'ajustament sobre els sectors més desafavorits i les classes mitjanes. Segons Rajoy “no és just” fer aquest plantejament perquè el seu govern ha adoptat mesures en l'Impost de Societats que no havia signat cap altre executiu i n'adoptarà altres al sector elèctric inèdites fins ara.

Rajoy també ha apuntat que el rescat de la UE a la banca espanyola té un període de carència de deu anys, i per tant l'Estat pot no començar a tornar-lo fins aleshores. En aquest marc, ha justificat que el seu govern no hagi deixat caure cap entitat i ha reiterat que el préstec no porta implícites condicions macroeconòmiques sinó que seran obligacions per a les entitats que rebran aquests diners.

En aquest marc ha justificat la seva postura de no deixar caure cap banc per les implicacions que tindria sobre els dipòsits i la societat, i ha apuntat que el seu objectiu és sanejar les entitats rescatades, tornar a donar crèdit i posteriorment vendre-les. “No vull una banca pública a Espanya” ha afirmat Rajoy. A més, ha apuntat que no té cap dubte de la viabilitat de Bankia i ha recordat que la liquidació d'una entitat –en la línia del que va apuntar el comissari europeu de la Competència, Joaquín Almúnia– costa “molts diners”.

“Accepta” la proposta de Duran de racionalitzar els horaris laborals

Rajoy també ha “acceptat” la proposta que li ha fet el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre els horaris laborals, que li ha demanat que reuneixi els sindicats, patronal i partits per començar per una institució i fer passos en aquest sentit. “M'ha donat una idea en el tema dels horaris que he de dir que accepto i que seria un tema important que implica també un canvi cultural en el nostre país”, ha afirmat Rajoy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona