Economia

Sally Choi

Responsable de l'Asia Monitor Resource Center

“Les autoritats fan els ulls grossos”

queixes “Cada cop hi haurà més treballadors que organitzaran protestes per defensar els seus drets elementals” freqüència “És típic trobar jornades de treball de durada superior a la permesa, de fins a dotze hores diàries”

“Els immigrantsque es traslladen de les zones rurals a les ciutats són
els més vulnerables”

Sally Choi és la responsable de la secció dedicada a la Xina de l'Asia Monitor Resource Center, una ONG de Hong Kong creada per millorar les condicions de treball al continent asiàtic. L'organització ha fet durant més de trenta anys, conjuntament amb acadèmics, activistes i altres associacions, recerques sobre la situació laboral dels treballadors a diversos països de l'Àsia.

Com és que, malgrat les queixes constants de moltes ONG i les promeses de millora del govern, sovint es continuen violant els drets laborals a la Xina?
La llei laboral xinesa no s'aplica de manera gaire estricta a moltes fàbriques. Un dels principals problemes és que és molt difícil per als treballadors organitzar un sindicat, i per tant no tenen manera de formar una oposició organitzada per lluitar per millores laborals.
Quin paper té la Federació Sindical Xinesa, a la qual s'han d'adherir tots els sindicats del país?
És una agrupació d'estructura vertical, i en molts casos el supervisor sindical és també el cap dels treballadors, o el responsable de recursos humans de la companyia. Aquesta organització, per tant, dificulta que les queixes dels treballadors puguin ser ateses. Tot i això, sí que és un bon instrument a l'hora de fer propaganda de les millores legals que aprova el govern.
Quines altres vies tenen els treballadors per fer sentir les queixes?
Poden dirigir-se a l'oficina de treball local, o portar el cas als tribunals. Són vies que poden resoldre alguns problemes, però no tots. L'Asia Monitor Resource Center ha detectat que els procediments són molt complicats a l'hora de demanar una compensació, i que hi ha casos que tarden anys a resoldre's.
Davant d'aquesta situació, creu que el nombre de protestes laborals augmentarà?
Sens dubte. De fet, ja hem vist com les revoltes i les manifestacions dels treballadors són cada cop més freqüents.
Quina és la falta més comuna als llocs de treball?
Segurament les jornades laborals excessives, que poden arribar a ser de dotze hores diàries. Malgrat que el màxim d'hores de feina està regulat per la llei, a la pràctica moltes fàbriques sobrepassen el temps establert. A més, a causa dels salaris baixos, moltes persones accedeixen a treballar més per aconseguir uns ingressos extra.
Regulen els governs locals de forma efectiva el compliment de la llei laboral?
L'administració local sovint té interès a promoure la inversió a la seva zona, i hi ha vegades que fa els ulls grossos respecte a determinades violacions dels drets laborals per acontentar els empresaris. Els oficials poden establir les seves regulacions, i dificultar així als treballadors la lluita pels drets garantits per la llei xinesa.
Quins són els treballadors més desprotegits davant els abusos dels caps?
Els immigrants que es traslladen de les zones rurals cap a les grans ciutats són els més vulnerables, ja que sovint treballen sense contracte i, per tant, no estan protegits per la llei. Quan volen rebre una compensació per un accident laboral, per exemple, sovint els és denegada. La llei hauria d'incloure aquests casos, per evitar la indefensió com la que viuen els treballadors de l'economia submergida.
Hi ha altres sectors afectats?
També hem detectat molts problemes a la construcció, on els treballadors només cobren el salari un o dos cops l'any. Un altre grup especialment dèbil és el dels estudiants que, mentre assisteixen a una escola tècnica, fan pràctiques a les fàbriques. Tenen exactament les mateixes condicions que la resta de treballadors i cobren molt menys. L'empresa Foxconn va fer servir aquest mètode per fer treballar alumnes d'entre catorze i setze anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona