Economia

EQUIPAMENTS

Una empresa garrotxina impulsa l'ús dels LED ambre a la via pública

Sacopa instal·la aquest tipus de llum, inèdit fins ara en aquest ús i molt adient per a espais d'interès natural perquè té menys afectació en l'entorn

Els llums del tipus LED, que fins fa poc s'aplicaven només en interiors o en espais exteriors reduïts, ja s'estan instal·lant també en la via pública. Rere aquest canvi hi ha empreses com ara la garrotxina Sacopa, que a través de la seva marca Ignialight ha equipat els darrers anys carrers i avingudes de municipis com ara Besalú, Porqueres, Argelaguer, les Planes d'Hostoles, Sant Esteve d'en Bas, Vilobí, Olius i Santa Llogaia d'Àlguema. Sacopa, però, ha fet una passa endavant i està sent pionera al nostre país en l'ús de llum ambre –enlloc de la blanca tradicional–, considerada idònia per a llocs sensibles des del punt de vista ambiental perquè, en comparació amb les altres tonalitats, ocasiona poca contaminació lumínica. Es pot comprovar en els carrers de Serinyà, Banyoles, Santa Pau i Tortellà, on la nova il·luminació la firma Ignialight.

La inexistència de precedents –tot i que la comunitat científica l'avala des de fa temps– ha causat un retard en la inclusió del LED ambre en les normatives de l'administració. Recentment, però, la Generalitat n'ha reconegut la seva instal·lació com a subvencionable, un fet que ha de facilitar-ne el desplegament.

El responsable d'il·luminació vial i el cap de màrqueting de l'empresa garrotxina, Santi Capella i Jaume Sala, respectivament, expliquen alguns dels avantatges dels LED, siguin o no ambre: si es graduen correctament consumeixen fins a un 79% menys que els llums de vapor de sodi; tenen una vida útil d'unes 50.000 hores, és a dir, cinc vegades més que els altres models; no es fonen, sinó que van perdent intensitat, i emeten la llum d'una manera molt uniforme i constant.

De la piscina a les avingudes

Sacopa forma part de la multinacional catalana Fluidra, amb seu central a Sabadell. L'empresa garrotxina –amb instal·lacions a Besalú, Sant Jaume de Llierca i les Preses– es dedica bàsicament a la injecció de plàstic, sobretot per a piscines (filtres, per exemple), però també per a motors, tanques d'obres públiques o envasos específics sanitaris. El 2000, van començar a fer projectors halògens per a l'interior de les piscines i a partir d'aquest producte específic van anar ampliant la gamma de llums fins arribar als de grans espais oberts i els innovadors LED ambre, amb la marca Ignialight. Sacopa té uns 200 empleats i l'any passat va facturar 31 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona