Opinió

El lideratge femení i la tecnologia

La pregunta és com es pot promoure el lideratge en femení respectant la conciliació de la vida laboral i personal. Un fet totalment defensable però que pot presentar dubtes

La dona ha de lluitar molt més que l'home per aconseguir arribar al mateix lloc. Aquesta és la crua afirmació que va fer la propietària de la joieria Tous, Rosa Oriol, en una trobada organitzada recentment per Numintec a Pimec. Tous és una empresa que destaca per la presència de les dones a la direcció i també en tota la seva estructura. El seu cas no és tan habitual com hauria de ser entre les empreses de casa nostra. Rosa Oriol i les seves quatre filles es dediquen en cos i ànima a aquest projecte, que ja disposa de més de 400 establiments repartits en més de 40 països. Quin és el seu èxit? Segons la mateixa Rosa Oriol, la passió i la il·lusió per la feina ben feta poden amb tot. Jo afegiria que amb la passió no n'hi ha prou i que el lideratge en femení de Tous també hi té molt a veure. Els tòpics diuen que el lideratge femení està marcat per la sensibilitat, la fortalesa, la constància i la solidaritat. Segurament aquestes idees són certes, tot i que no són les úniques que expliquen que una empresa com Tous, formada per dones, hagi tingut l'èxit que ha tingut. Al darrere hi ha una bona idea, una bona tasca de màrqueting i comunicació i, sobretot, un molt bon producte.

El lideratge en femení presenta uns avantatges clars per a les empreses del present i del futur, i promoure'l pot ser una bona via per sortir de l'actual situació d'incertesa en què ens trobem. Però la gran pregunta és com es pot promoure aquest lideratge en femení respectant un concepte que hauria de ser cada vegada més imprescindible per a les dones però també per als homes: la conciliació de la vida laboral i personal. Un concepte que objectivament és totalment defensable però que a l'hora de posar-lo en pràctica pot implicar certs dubtes. La conciliació es basa a fer que el professional pugui dividir la seva jornada laboral de manera raonable entre les seves obligacions professionals i la seva família. Això vol dir que ha de poder passar potser la meitat del dia a casa i l'altra al despatx. En aquest punt és on la tecnologia pot plantejar-se com una molt bona eina. Estar connectat al correu electrònic i poder accedir a tota la informació de l'empresa és molt fàcil si s'aposta per la tecnologia en el núvol.

El cloud computing o informàtica en núvol és un model de gestió tecnològica que millora substancialment el nivell de despesa estructural de les empreses i, a més, facilita la conciliació laboral i personal del treballador. El cloud computing està marcant unes pautes per als pròxims 20 anys i està sent un punt d'inflexió en el desenvolupament de les companyies i, per què no, en el desenvolupament del lideratge femení a les organitzacions. Les seves funcions són poder treballar en xarxa d'internet des de qualsevol lloc i dispositiu, en qualsevol moment i de forma ràpida i eficaç. Un fet que comporta un increment dels nivells de servei i productivitat de les empreses i una oportunitat inigualable per al desenvolupament de les dones en els llocs directius.

Cada vegada més, els equips de tecnologies de la informació estan mirant cap a la tecnologia del cloud computing per minimitzar el temps destinat a activitats de menor valor afegit, com ara les tasques de manteniment de les infraestructures i actualitzacions de les empreses. A més, permet centrar-se en activitats més estratègiques i que tenen un major impacte en els processos comercials. D'aquesta manera, les empreses substitueixen les infraestructures en sistemes de telecomunicacions que obliguen les persones a estar al seu despatx per serveis al núvol que permeten una major flexibilitat d'horari i espai. Entre els beneficis del cloud computing, doncs, trobem la mobilitat i l'eficiència: disposant de la informació en línia podrem accedir-hi quan i on vulguem des de qualsevol ordinador, telèfon intel·ligent o qualsevol altre dispositiu. A més, la informàtica en núvol destaca per la seva rapidesa en la implementació i l'accés a les aplicacions i serveis sense necessitat de descarregar-los. D'aquesta manera, les empreses i les persones que hi treballen guanyen en velocitat en la implantació de projectes.

La gestió tecnològica a través del cloud computing presenta grans perspectives de futur. En els propers 4 anys està previst que es generin més de 15 milions de llocs de treball nous al món relacionats amb aquesta tecnologia i el negoci global del programari com a servei es preveu que assoleixi els 5 bilions de dòlars. Un futur que està molt lligat al de les dones. L'aposta pel lideratge en femení va en paral·lel a l'aposta per la tecnologia en el núvol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona