Economia

Respir de temporada

L'atur cau en 14.829 persones en el segon millor maig dels últims 12 anys

El govern es mostra optimista però prudent

Girona té 2.111 aturats menys

El mes de maig ha revelat una sorprenent bona evolució del mercat de treball, almenys segons les xifres fredes de l'atur registrat. En concret, a Catalunya el nombre de desocupats va retrocedir en 14.829 persones, fins a deixar la xifra total de parats inscrits en les oficines del Servei d'Ocupació en 642.166, després de tres mesos consecutius de millora. Tot i que es tracta del segon millor maig dels últims dotze anys, l'evolució interanual continua sent negativa, ja que al maig hi havia 11.234 aturats més que en el mateix mes del 2012, un 1,8% més.

Aquest capteniment es podia extrapolar al conjunt de l'Estat, on, segons va informar ahir el Ministeri d'Ocupació, es va registrar el millor mes de maig des que es va canviar el sistema de càlcul, el 1996. D'aquesta manera, l'atur va descendir en 98.265 persones i va reduir el nombre total de desocupats a 4.890.928.

Segons el càlcul estadístic, Barcelona ha estat la demarcació de tot l'Estat on més s'ha reduït l'atur, concretament 8.655 desocupats menys, i els serveis han lluït, sens dubte per l'efecte estacional de l'arribada de l'estiu, com el sector més generador de feina, ja que ha restat 10.303 aturats del conjunt, seguit a distància de la construcció, amb 2.054 inscrits menys.

Poques novetats, però, pel que fa a l'evolució dels tipus de contractes, ja que continuen en retrocés els indefinits, que cauen un 16,7% respecte al maig del 2012, mentre que els temporals, el gruix del total, avancen un 1,8% en el mateix període.

Bona dada, però curta

Oficialment, les dades es van prendre amb peus de plom. Ramon Bonastre, secretari d'Ocupació de la Generalitat, veu que s'està en el “bon camí”, tot i constatar que la caiguda és “insuficient” i que hi ha un clar problema de temporalitat. Bonastre també va obrir la porta a reprendre els plans d'ocupació gestionats pels ajuntaments.

Alhora, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, considera que les dades permeten ser “relativament positius” o “prudentment optimistes”, tot i tenir assumit que la situació general és “dramàtica” i “d'emergència nacional”, i que caldrà esperar a la tardor per comprovar si es tracta d'un capteniment puntual o d'un canvi de tendència.

També amb prudència però en un to més triomfal es manifestava la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, per qui hi ha “motius per a l'esperança”. Báñez va celebrar el paper protagonista dels autònoms, amb més de 12.500 altes, “més del doble que el 2012”.

Precisions sindicals

Els sindicats van ser molt menys pietosos en la interpretació de les xifres. Tant CCOO com la UGT van explicar la marxa de l'atur a partir de l'inici de la campanya estival i turística, però també per l'exhauriment de les prestacions per desocupació i per l'emigració massiva de joves. Per CCOO, resulta “indignant” que s'associïn les dades a una eventual sortida de la crisi, i la UGT va remarcar que aquest maig hi ha 11.234 catalans més a l'atur que fa un any i que un 36,6% dels desocupats no cobren cap prestació. Fins i tot la patronal Foment va admetre que, tot i les bones dades, el balanç anual és de destrucció de llocs de treball.

10.303
desocupats
menys en el sector serveis, un dels més beneficiats de l'inici de la temporada estiuenca i turística.
16,7
per cent
ha retrocedit en l'últim any la firma de contractes indefinits. Per contra, els temporals pugen un 1,8%.

LES XIFRES

8.655
inscrits menys
a les oficines del SOC es van comptabilitzar a Barcelona, la demarcació de l'Estat on l'atur va caure més.
11.234
catalans
han perdut la feina durant l'últim any, malgrat la bona evolució puntual del cinquè mes.

Els ‘minijobs', alternativa a Catalunya?

El secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, va aprofitar ahir per obrir una escletxa a favor de la introducció amb cautela d'alguna versió dels anomenats minijobs a Catalunya. Pel responsable català d'Ocupació, la “gravetat” i “l'excepcionalitat” de la situació fan que calgui “estudiar qualsevol mesura de contractació, tot i que sense aplicar certes fórmules de manera sistemàtica”. Bonastre va reiterar, però, que els minijobs no són, en principi, el model de feina que vol promoure l'executiu català, que en tot cas podria incorporar aquesta figura contractual sota propostes concretes, en sectors o zones determinades, sempre que “no impliqui generalitzar contractes que estenguin la precarietat o no generin drets d'atur”.

En una línia semblant es va expressar el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, per qui seria convenient estudiar models que adaptin els contractes a temps parcial a determinades feines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona