Fesols de Santa Pau. fruits de la terra

Fruit dels volcans

Els fesols són aptes per a les receptes més sofisticades, però a Santa Pau, on en planten des de fa segles i on hi ha qui en menja a diari, es decanten per les fórmules tradicionals: amb un senzill raig d'oli o acompanyats d'una botifarra o una bona rosta de cansalada virada.

El fesol s'ha convertit en el tresor agrícola i gastronòmic de Santa Pau gràcies a la terra volcànica d'aquest municipi garrotxí, idònia per al conreu. La terra gredosa i porosa, altrament dita terraprim, que fa que l'aigua de la pluja és filtri correctament, és la clau per aconseguir uns fesols fins de textura i melosos de gust, com no tindran mai els seus parents i competidors de Michigan, molt més barats perquè a l'altre costat de l'Atlàntic la producció és molt mecanitzada i els conreus, molt extensos. A Santa Pau, el procés del camp al sac i del sac a la taula és molt delicat, perquè la planta del fesol, amb un cicle vital força curt, unes dotze setmanes, necessita que el temps la mimi molt: pluja, però la justa, i evitar el vent, sobretot el ponent, que pot malmenar tota la collita si bufa en el moment de la floració. El fesol es pot començar a plantar el mes de maig, i es poden tastar fesols primerencs per la Mare de Déu d'Agost, però el més normal és plantar-los pels volts de Sant Joan i arrencar-los a partir de la segona setmana de setembre. La fira de Sant Antoni, que se celebra el tercer diumenge de gener, ha catapultat el fesol cap a la fama, amb vendes massives i degustacions populars dels diferents plats que aporten cada anys els restaurants de la zona. I també s'aprofita la fira per entregar el Fesol d'Or, un guardó amb forma del producte estel·lar de Santa Pau, que es lliura a aquella persona que ha treballat desinteressadament per millorar la població.

La fama dels fesols de Santa Pau ve de lluny. A l'arxiu parroquial de Santa Pau hi ha una referència sobre el que es pagava per plantar «fasols» a les hortes del santuari dels Arcs entre el 1727 i el 1730. En unes llibretes de notes de Pere Camó, pagès nascut el 1795 als mas Camó, hi trobem dades sobre els fesols que revelen que servien com a pagament, pels terços, dels masovers als amos, per pagar serveis com els dels notaris, i que els duien a vendre als mercats fora de la comarca. «Li he quedat adeure [al notari] dos duros i tres musorons de fasols per tot lo compliment», va anotar Pere Camó el 21 d'agost del 1834. I el 22 d'octubre del 1834: «Henat dos marcats abanyöles aportar fasols detersos del Camó.» I el 1854, l'alcalde de Santa Pau va rebre una petició perquè enviessin fesols a l'Exposició Universal de París. Malauradament, segons la resposta que va donar l'alcalde, aquell any la collita va ser nefasta i no els en van poder enviar. Ara l'associació de productors de fesols tramitat la DO per a aquest producte genuí.

Productors
vint-i-sis
Superfície
35 hectàrees
Localització
Terrenys volcànics de Santa Pau
Producció anual
50.000 quilos
Varietats
Tavella brisa, Mitland, My Flower, Seaferer
On es poden trobar
www.santapau.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Brussel·les multa Apple per la competència al seu servei de música

barcelona
economia

El govern crea un fons d’inversió per a projectes tecnològics

barcelona
Economia

Protesta dels treballadors de Correus de Torredembarra

Torredembarra
GIRONA

L’atur puja el mes de febrer un 0,4% a la demarcació

GIRONA
economia

L’atur recula després de quatre mesos a l’alça

barcelona
ECONOMIA

Nou espai virtual de cooperació dels polígons industrials del Vallès

TERRASSA
Girona

Nova IGP Formatge Garrotxa, presentada al Fòrum

Girona

La família, millor si queda fora de la gestió de l’empresa

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

Roba vella per bastir

Barcelona