Economia

El Síndic promourà la impugnació de la decisió d'indemnitzar la promotora del magatzem de gas Castor

Ribó qualifica d'“indignant” la mesura que suposarà un increment de la factura del gas durant 30 anys

La Generalitat estudiarà si pot impugnar l'acord del Consell de Ministres

El Síndic de Greuges, Rafael de Ribó, ha anunciat aquest dissabte que promourà accions legals contra el decret aprovat al Consell de Ministres que preveu que siguin els consumidors els qui paguin la milionària indemnització a l'empresa explotadora de plataforma de gas Castor pel cessament de la seva activitat.

Ribó ha expressat la seva indignació per la decisió del govern espanyol pel qual es concedeix una indemnització de 1.350 milions d'euros a la companyia promotora del magatzem de gas subterrani. En aquest sentit, ha anunciat que en les properes setmanes es reunirà amb tots els sectors implicats a Catalunya per tal d'estudiar accions legals contra una decisió que ha qualificat d'“indignant”.

A més, s'ha ofert a liderar les reclamacions de tots els defensors del poble autonòmics perquè “l'acord afecta tots els consumidors de gas” i “suposarà un increment de la factura del gas durant 30 anys”.

En una nota de premsa enviada aquest dissabte, el Síndic de Greuges ha recordat que encara “cal analitzar els riscos i les conseqüències dels sismes que hi va haver a la zona, així com les possibles indemnitzacions i rescabalaments” per a les persones que en van patir les conseqüències.

També investigarà si han existit irregularitats en l'adjudicació de la plataforma per part dels governs de Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero, així com l'afectació mediambiental que han patit algunes zones de la costa de les Terres de l'Ebre.

Un dels arguments que el Síndic contempla per defensar la il·legalitat del decret de l'executiu és la desestimació del Tribunal Suprem (TS) del recurs que el mateix govern espanyol va presentar l'any passat, en el qual es preveien indemnitzacions a Escal UGS, la concessionària de l'emmagatzematge de gas.

L'alt tribunal va considerar llavors que el precepte recorregut “s'adequava al complet a la legalitat” i no xocava amb la Llei del Sector d'Hidrocarburs. També apuntava que el seu manteniment no excloïa la possibilitat que la companyia es quedés sense compensació en cas de “dol o negligència”.

És en aquest últim punt en el qual el Síndic considera que les indemnitzacions a la concessionària podrien no estar justificades, ja que l'activitat de la plataforma gasista ha provocat sismes que, segons ha dit, han afectat “la vida de milers de persones”.

En aquest sentit, ha explicat que al setembre va rebre més de 500 queixes per part de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, en les que expressaven el seu rebuig al projecte i exigien responsabilitats a les administracions.

“Ha existit una manifesta mala gestió del Govern d'Espanya en la Plataforma Castor. És aberrant que el pagament de les conseqüències del tancament recaigui en tots els consumidors”, ha sentenciant.

Indemnització per decret llei

El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres un reial decret llei que accepta, definitivament, l'extinció de la concessió de la plataforma Castor a Escal UGS. L'acord preveu que l'empresa sigui indemnitzada amb 1.350 milions que avançarà Enagás Transporte i que recuperarà, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors de gas. Amb aquest acord es posa en “hibernació” el magatzem i el gestor tècnic del sistema gasista Enagás es farà càrrec del manteniment de les instal·lacions, de les quals es prohibeix l'extracció de gas natural. El govern espanyol no opta, de moment, pel desmantellament.

La Generalitat estudiarà si pot impugnar la indemnització

La Generalitat estudiarà si pot impugnar l'acord del Consell de Ministres d'aquest divendres sobre la indemnització del Castor. El govern avaluarà si la impugnació s'ha de fer per la via contenciosa, constitucional o bé per la via de la responsabilitat civil.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, s'ha mostrat aquest dissabte en contra que els 1.350 milions d'euros repercuteixin en el rebut del gas dels consumidors.

“No estem d'acord que les coses mal fetes des de l'Estat o des de les grans empreses acabi pagant-ho el ciutadà, usuari i industrial de Catalunya”, ha declarat aquest dissabte al matí en el marc d'un acte a Fira de Barcelona..

“És una nova ensorrada d'infraestructures de l'Estat”, ha dit. “Ja no només trontollen les estructures constitucionals d'Espanya, sinó que s'ensorra l'AVE a Girona, tenim el Castor mal construït sense prou estudis i el pitjor és que repercutirà en les butxaques dels ciutadans”, ha etzibat.

Pel conseller, “el contracte estava erròniament plantejat, si bé qui n'ha d'assumir la responsabilitat és qui va signar el contracte, és a dir, l'Estat”. A partir d'aquí, ha reiterat que el govern català mirarà si l'acord del Consell de Ministres “té possibilitat de ser impugnat i recorregut” per tal d'”intentar evitar que això repercuteixi en la butxaca del ciutadà i de les empreses de Catalunya”. “Veurem l'impacte que té sobre l'economia del ciutadà català”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona