Economia

Un tractat que crea molts dubtes

Tot i les oportunitats que Eurochambres espera que el TTIP aporti a les pimes, Pimec alerta que podria afectar negativament el mercat europeu

Una part de la societat civil europea s'hi mostra contrària

A les pimes, del futur tractat de comerç i inversió entre la Unió Europea i els Estats Units, els preocupa sobretot el desconeixement que en tenen. La CE assegura que s'està en contacte permanent amb els representants de les pimes a Brussel·les i que se'ls fa partícips dels avenços en les negociacions. Dominic Boucsein, responsable de comerç exterior i TTIP a Eurochambres, l'associació europea de cambres de comerç i d'indústria, assegura que la CE ha fet molts esforços per ser transparent. “En cap moment ens hem sentit exclosos de la negociació”, afirma. Se senten optimistes per allò que el tractat aportarà a les pimes d'una banda i de l'altra de l'Atlàntic i admet que hi ha punts en què existeix la discussió, però que el que es busca és “estructurar un model business friendly”, que faciliti els negocis. Boucsein espera que el capítol dedicat a les pimes “aporti valor afegit” a les empreses i que “es rebaixin les barreres no aranzelàries sense reduir els estàndards”.

A Catalunya, el TTIP genera preocupació. Jacint Soler, director institucional de Pimec, tot i que comenta que “des de l'àmbit governamental diuen que serà beneficiós”, assegura que els n'ha arribat “molt poca informació”. Admet que una enquesta feta als seus socis va donar com a resultat que “el 100% no saben res del TTIP”.

Conseqüències preocupants

Soler es queixa que “a Europa no hi ha transparència” i que “es compta poc amb la societat civil”, i alerta: “A nosaltres se'ns obrirà un mercat, però als nord-americans també, i ells són més competitius en molts més sectors, tenen les normatives més laxes i un nivell de regulació inferior al nostre.” En definitiva, creu que, “per a les pimes catalanes, el mercat europeu podria quedar molt tocat” i critica que l'Estat encara no hagi contactat amb ells. Tot plegat, assegura Soler, “espanta una mica”.

A qui fa por el TTIP és a una part de la societat civil europea, organitzada en grups de protesta que donen suport a la campanya StopTTIP, que intenta argumentar la seva posició contrària al tractat i frenar la signatura. Des de l'Observatori del Deute en la Globalització, de Barcelona, Mònica Vargas critica la falta de transparència de les negociacions i la falsedat d'algunes dades que es fan arribar des dels estaments governamentals. “Segons ens diuen, el TTIP crearà molts llocs de treball, però un estudi fet per l'Organització Internacional del Treball, amb el tractat es perdran 600.000 ocupacions, sobretot al nord d'Europa”. Vargas assegura que “baixarà el comerç intraeuropeu, que ja ha registrat una reculada per la crisi, i creixerà la importació de béns, una situació especialment preocupant per a les pimes”. Per Tom Kucharz, portaveu d'Ecologistas en Acción, el TTIP “tracta d'adaptar els estàndards laborals, ambientals i de salut de les persones als interessos corporatius”, i assegura que hi ha estudis encarregats per la CE que ho demostren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona