Economia

Contra la crisi, més indústria

missatge El creixement empresarial, el suport a la indústria i la innovació són els temes que han debatut els socis del Cercle d'Economia

La dimensió és essencial per captar talent i arribar als mercats en l'actual economia global

La reunió del Cercle d'Economia d'aquest any a Sitges va recordar ahir José Manuel Lara, que va traspassar el gener passat, amb una sessió titulada L'ambició de créixer, que sens dubte lliga perfectament amb un empresari que va fer del Grup Planeta una de les principals editorials del món.

“El creixement per a l'empresa és com l'aire per als éssers vius: si et quedes quiet, desapareixes”, va afirmar Marc Puig, president del grup de perfumeria i moda Puig, per encetar la tertúlia. De fet, l'escassa dimensió de l'empresa espanyola en relació amb la d'altres estats del món fa temps que es denuncia com un dèficit que cal superar. “En un món globalitzat, l'escassa dimensió dificulta economies d'escala, la inversió en recerca, la captació de talent i, finalment, la internacionalització”, va assenyalar Javier Vega, president del Cercle d'Empresaris.

Puig va aprofitar l'escenari per explicar el cas de la companyia familiar que dirigeix, que en els últims vint anys ha passat de controlar el 3,5% del mercat mundial a prop del 10%. “Fa 30 anys competíem amb deu marques que ja no existeixen i ara som el sisè grup mundial, però el 2020 volem ser el tercer”, va afirmar l'empresari, i hi va afegir: “No sé si ho aconseguirem, però no deixo de repetir-ho per captar talent i mostro un projecte de futur i atractiu.” Puig va insistir que no es tracta de creixement per “guanyar més”, sinó per evitar la “desaparició” de l'empresa.

Tant Puig com Vega van recordar que, malgrat la duresa de la crisi viscuda a l'Estat espanyol, el conjunt de l'economia mundial no ha deixat de créixer en els últims anys. “Des de l'esclat de la crisi, el 2007, només l'any 2009 l'economia mundial va registrar un creixement negatiu”, va indicar Vega, que hi va afegir: “El dèficit, l'atur i l'endeutament només se superen amb creixement, perquè, a més, crec que la demanda per part dels ciutadans continuarà augmentant.”

Sens dubte, però, una de les intervencions més esperades ahir en les jornades era la de l'empresari Juan Miguel Villar Mir, president d'OHL. El també fundador del grup constructor va advocar pel creixement guiat per la innovació i va fer una defensa aferrissada de la indústria i la seva capacitat de crear economies pròsperes. “El sou mitjà en la indústria espanyola és un 25% superior al salari mitjà del país”, va recordar. Així mateix, lamentava que aquest sector només representi el 13% del PIB. L'empresari, de 83 anys, va aconsellar “treball, treball i treball, a més d'una mica d'estabilitat i sentit crític” per tirar endavant negocis. “Jo vaig començar OHL amb 56 anys i ara és el quinzè grup espanyol per ingressos, però qualsevol creixement ha de ser ambiciós i amb visió global”, va dir.

Un altre dels pesos pesants de l'empresa espanyola que va ser present en la tertúlia va ser Fernando Abril-Martorell, nomenat recentment president d'Indra.

“L'empresa ha viscut en els últims anys un creixement accelerat i reeixit, però ara toca revisar-lo, ajustar-lo i reordenar-lo”, va afirmar. Abril-Martorell, en línia amb els seus companys de debat, també va subratllar la necessitat de guanyar dimensió, afavorir la indústria i invertir en recerca.

LES FRASES

El 2020 serem el tercer grup mundial de perfumeria, i no deixo de repetir-ho per captar talent
Marc Puig
president de puig
Des de l'esclat de la crisi, només l'any 2009 l'economia mundial va registrar un creixement negatiu
Javier Vega
president cercle d'empresaris
El sou mitjà en la indústria espanyola és un 25% superior al salari mitjà del país
Juan Miguel Villar Mir
president d'ohl

“Els salaris no es retallaran més”

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va descartar ahir una nova onada de retallades de sous en les companyies catalanes. “No es produirà una segona onada de devaluació salarial i, per tant, la indústria ha de guanyar eficàcia per vies diferents”, va afirmar el conseller en el transcurs d'una sessió de la reunió del Cercle d'Economia a Sitges. El conseller també va destacar el bon moment que viuen les exportacions catalanes: “Exportem el 51% del PIB, el 32% a mercats internacionals i el 21,3% a Espanya.” Ramon Paredes, directiu de Seat, va reivindicar l'automoció com un sector altament innovador: “En un cotxe Seat, hi ha trenta ordinadors. I en un Audi, bastants més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva