Economia

Una nova tècnica allarga la vida del formatge un any

L'IRTA ha desenvolupat un sistema de congelació per al formatge fresc que permetrà que el producte es pugui exportar

El procés manté les propietats del formatge i es fa sense additius

L'Institut de Tecnologia Agroalimentària IRTA, de Monells, ha desenvolupat una nova tècnica de congelació que permet allargar el període de conservació del formatge fresc de 3 dies a un any. El nou formatge, que ja s'ha patentat, té les característiques del “recuit de drap” tradicional però amb una conservació molt més llarga i una presentació que ofereix noves possibilitats. “Com que és un producte congelat, té una caducitat molt llarga i quan es vol consumir l'únic que s'ha de fer és reconstituir-lo amb l'avantatge que conserva l'estructura sensorial a la perfecció i després es pot personalitzar”, explica el director general de l'IRTA, Josep Maria Monfort. L'IRTA va tardar tres anys per desenvolupar el producte que es va presentar ara fa dos mesos i mig al sector de la restauració i al consumidor “i ara només cal trobar el company de viatge”.

El projecte té el suport de la Generalitat a través d'un ajut Valtec d'ACCIÓ, que té l'objectiu d'incentivar els projectes i activitats de valorització de tecnologia per fer-los arribar al mercat. “Gràcies a ACCIÓ hem aconseguit fer totes les proves d'industrialització”, assegura Xavier Felipe, investigador principal del projecte a l'IRTA.

El projecte va néixer el 2013 amb l'objectiu de desenvolupar un procediment que permetés l'exportació del recuit de drap. Segons Felipe, “la tècnica de congelació que hem desenvolupat és un procés físic, i s'han determinat els paràmetres i les condicions que ha de presentar el formatge fresc per congelar-lo”.

D'aquesta manera, el producte conté “només llet, no s'hi afegeixen additius i manté les propietats del producte fresc”. Felipe destaca que “el producte està pensat per a restaurants de tot el món, que poden tenir en estoc aquest producte fresc”. La reconstrucció es fa en menys de cinc minuts, i “durant el procés s'hi pot afegir un líquid o altres ingredients (mel, cafè, infusions, o el que es desitgi) característics del país de destí per adaptar-los a la cultura local”. Aquest formatge també es pot utilitzar com a base per a tot tipus de receptes i combinacions, ja siguin dolços (postres) o salats (salses, entre d'altres).

L'IRTA és un institut de recerca la Generalitat que té com a objectiu contribuir en la millora del sectors agrari, alimentari, forestal i pesquer. Hi treballen unes 550 persones distribuïdes en 19 programes de recerca, que a la vegada estan repartits en 12 centres, tres dels quals estan situats a la demarcació de Girona: la fundació Mas Badia, que té la seva seu a la Tallada d'Emporda; el Centre de Monells i la granja experimental de Semega de la Diputació de Girona.

LA FRASE

El producte només té llet, no s'hi afegeixen additius i manté les propietats del producte fresc
Josep Maria Monfort
Director general de l'IRTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona