Economia

Els contractes d'estiu revifen el mercat laboral

El mes de juny hi ha gairebé 21.000 aturats menys registrats al SOC

Els serveis lideren la millora però beneficia tots els sectors

Cada cop hi ha més desocupats que ja no cobren res

El mercat laboral s'anima però no perquè s'hagi aconseguit canviar el model productiu o perquè despuntin activitats i sectors que facin pensar en una estabilitat futura sinó, bàsicament, perquè fa molta calor. L'arribada del bon temps omple terrasses de bars, restaurants i hotels, cosa que dispara la contractació d'estiu. Al juny es van signar a Catalunya 261.682 contractes, un 15% més que fa un any. Gairebé el 90% són temporals i el 72,6%, temporals al sector serveis. De tota manera, i malgrat la indubtable dependència del turisme, és significatiu que la millora del mercat laboral s'estén, un cop més, a tots els sectors d'activitat, a totes les demarcacions i a col·lectius molt castigats com són els joves.

Amb les llums i ombres de tota estadística, les dades fetes públiques ahir revelen que el nombre de persones inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va baixar al juny en gairebé 21.000 persones, un 4% respecte al maig i un 10% en taxa anual. Amb el retrocés, habitual a les portes de l'estiu, hi ha 510.947 desocupats registrats. És una bona notícia que la indústria, una branca més desestacionalitzada i que ha de fer de motor de la represa, també rebaixa les xifres d'atur, però evidentment són els serveis els que encapçalen la caiguda, amb gairebé 15.500 desocupats menys respecte del mes anterior.

El conseller d'Empresa
i Ocupació, Felip Puig, va destacar ahir que entre el gener i el juny l'atur s'ha reduït en 65.000 persones, “el descens més important en valor absolut dels últims 20 anys”.

Tendència sòlida

Tot i reconèixer que la reducció de la desocupació va “a una velocitat segurament encara no prou ràpida”, va celebrar la “tendència sòlida i a l'alça” i, sobretot, que en l'acumulat dels primers sis mesos l'afiliació a la Seguretat Social hagi estat de 120.000 persones més (4%), “cosa que no es veia des de feia gairebé una dècada”. Segons Puig, el 80% de nous afiliats del conjunt de l'Estat prové aquest juny de Catalunya (27.000), la qual cosa demostra que “està liderant clarament la recuperació en l'economia espanyola” i evidencia que “amb més equitat i una resposta equilibrada a la seva aportació fiscal, exportadora, turística i de generació de riquesa, la millora econòmica de Catalunya seria la més important de la UE, com ja ho és de l'Europa del sud”.

La reducció de l'atur al juny beneficia les quatre demarcacions catalanes, tot i que és Girona la que en números relatius obté millors resultats, ja que hi ha gairebé un 7% menys de persones sense feina.

Per sexes, la millora és comuna, però menys intensa en el cas de les dones. L'atur juvenil també baixa, un 11% en relació amb el mes passat i un 12% en taxa interanual. Malgrat tot, encara són 30.194 les persones menors de 25 anys que busquen feina sense èxit. Més negatiu encara, dramàtic en molts casos, és que hi ha molts col·lectius que no aconsegueixen sortir del pou. El nivell de protecció dels aturats ha baixat fins al 55%, gairebé 4 punts menys que fa un any, el que vol dir que 239.464 de les persones registrades a les oficines del SOC, el 45,02%, ja no cobren res.

Per Báñez, la recuperació ja es nota amb força

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va destacar que el creixement econòmic s'està traslladant “intensament” al mercat laboral. Al conjunt de l'Estat hi ha gairebé 95.000 aturats menys registrats.

La CEOE vol més reformes per poder avançar

La CEOE considera que les dades demostren que s'està anant per bon camí i anima a continuar amb les reformes. Insisteix que cal un marc laboral “més flexible” i més
suport a les empreses.

CCOO adverteix que no hi ha prou contractes

Comissions Obreres sosté que “el ritme de contractació, “fins i tot en un mes
clau per a l'ocupació de temporada”, és “insuficient” per donar resposta a les 511.000 persones aturades.

Pimec defensa que la millora és estructural

Pimec valora positivament les dades de l'atur i d'afiliats a la Seguretat Social. La patronal defensa que aquesta millora és “estructural” i s'explica en la bona evolució del sector de la construcció i la indústria.

La UGT, preocupada per la temporalitat i la desprotecció

La UGT recorda que el juny és sempre un mes favorable per a l'atur gràcies al turisme. Denuncia la precarietat
i les condicions dels llocs de feina i la gran quantitat d'aturats que ja no cobren res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia