Economia

Grècia es mou per convèncer els indecisos

Els partidaris del sí i del no en la consulta organitzen dues manifestacions per exhibir força

Tsipras anima a votar en contra dels “xantatges i la campanya de la por”

Els resultats dels sondejos són molt ajustats

Segons les últimes enquestes, tot està en l'aire. El sondeig publicat ahir al diari Ethnos assegura que el crucial referèndum de demà a Grècia, que marcarà no només el futur del país hel·lè sinó de tota la Unió Europea, es tancarà amb una victòria del sí però mínima i dubtosa, perquè encara hi ha molts indecisos, gairebé un 12% de l'electorat. Altres sondejos parlen d'una societat polaritzada i, per tant, també d'uns resultats molt ajustats, així que partidaris i detractors de l'acord amb la troica saben que les properes hores seran vitals per decantar la balança. És per això que ahir uns i altres van exhibir la seva força en dues manifestacions multitudinàries. La policia va haver d'intervenir per controlar una desena de manifestants a favor del no, però els incidents van ser aïllats i menors.

El rovell de l'ou d'Atenes, la plaça Syntagma, va acollir l'acte promogut per Syriza, mentre que a tocar es mobilitzaven els que beneeixen l'acord amb l'Eurogrup, convocats per l'oposició, organitzacions empresarials, sindicats i diversos moviments ciutadans. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, sempre ha defensat que la victòria del no en la consulta no seria el terrabastall que vaticinen els partidaris de l'acord, sinó que faria més forta Grècia en les negociacions i, per tant, s'aconseguirien condicions més avantatjoses. Ahir va assegurar que oposar-se al pla de la troica “no és un no a Europa”, sinó al “xantatge”, de manera que va demanar als ciutadans que diguin “no als ultimàtums, al xantatge i a la campanya de la por” per frenar “la lenta mort de la societat” grega. Per Tsipras i el seu govern, l'acord proposat no conté una solució “sostenible” per al deute i obliga a imposar més retallades i sacrificis a una població que ja ha patit prou. El líder de Syriza sent que té el suport del Fons Monetari Internacional, que dijous va reconèixer que caldria aplicar una quitació del 30% del deute grec. “És una gran justificació per al govern grec, perquè reconeix el que és obvi: que el deute grec no és sostenible”, va concloure. Per allunyar el fantasma de la sortida de l'euro, va deixar clar una i vegada i una altra: “El referèndum no determinarà la continuïtat de Grècia a la Unió Europea.”

Els efectes del no

En canvi, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, acostava el fantasma de la sortida del projecte europeu i alertava que Grècia no serà més forta si rebutja les seves mesures, sinó que aquest escenari faria que es veiés “dramàticament debilitada”. És el missatge que fa dies que reiteren els mandataris i portaveus europeus. En paraules del president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, l'èxit del no deixaria tant Grècia com Europa en una posició “molt difícil”. El líder de l'oposició i exprimer ministre de Grècia, el conservador Andonis Samaràs, va criticar Syriza per haver volgut, “des del principi, treure el país de l'euro”. “Demà votem sí o no a la moneda única”, va alertar, després de recriminar que la consulta ha dividit el poble.

La Comissió Europea i els organismes internacionals confien que finalment els grecs donin suport al seu programa i tot vagi tornant al seu lloc, però a hores d'ara res és segur. Segons els diversos sondejos publicats en els darrers dies, el sí s'imposa però per molt poc, ja que pràcticament està empatat amb el no. Segons una enquesta de l'institut demoscòpic Public Issue per al diari Avgi, proper a Syriza, el 43% dels grecs rebutgen les mesures de la troica i el 42,5% tenen previst donar-hi suport. Els indecisos, assegura, voregen el 9%. Números similars, però en aquest cas amb victòria del sí –41,7% versus un 41,1%–, els dóna Alco per al rotatiu Proto Thema. La gent que encara no sap què fer, en aquest cas, s'acosta a l'11%.

Més enllà dels números, la tensió es nota en l'ambient. Des de dilluns, els ciutadans grecs pateixen un corralito que els permet treure, com a màxim, 60 euros al dia. Això en el cas que els puguin aconseguir, perquè els bancs estan tancats i hi ha caixers automàtics que ja no funcionen. Els pensionistes, els únics que s'han salvat de les restriccions de capital, han de fer llargues i acalorades cues per cobrar fins a 120 euros (que els han de servir per a tota la setmana) i comença a haver-hi escassetat d'aliments. Guanyi el sí o el no, tothom espera que els resultats del referèndum serveixin per començar a dibuixar un camí que, per fi, retorni la normalitat al país. En principi, els bancs i també la borsa estan tancats fins dilluns, però les mesures s'estendran més o menys en funció dels resultats de la històrica consulta de demà.

LES FRASES

Un no en la consulta no és un no a Europa, sinó al xantatge, als ultimàtums i a la política de la por
Alexis Tsipras
primer ministre grec
Els ciutadans grecs hem de tenir clar que el que votem en el referèndum de demà és sí o no a l'euro
Andonis Samaràs
líder de l'oposició

Cita per a 11 milions de ciutadans

Gairebé 11 milions de grecs estan convocats demà a les urnes. Hauran de respondre amb un simple sí o no a una llarga pregunta: “Hem d'acceptar el projecte d'acord presentat per la Comissió Europea, el Banc Central i el Fons Monetari Internacional a l'Eurogrup del 25/06/2015, que està compost per dues parts i que constitueix la seva única proposta?”

Seguidament, s'informa els electors sobre els dos apartats del possible acord: l'un sobre les reformes que vol la troica i l'altre sobre la reestructuració del deute. La papereta del referèndum no inclou més informació, però és que als ciutadans grecs no els fan falta més detalls. Viuen pendents de les negociacions amb Europa: hi ha moltes coses en joc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona