Economia

Els ERO baixen en un any a la meitat i s'allunyen de la xifra àlgida de la crisi

Al maig es registren 51 expedients, molt lluny dels 500 del pitjor moment de les retallades laborals

Per Foment, les dades mostren la millora econòmica

Entre gener i maig, s'han registrat a Catalunya 372 expedients de regulació d'ocupació (ERO), més de la meitat respecte al mateix període de l'any passat. D'aquests, la majoria van ser temporals, gairebé un 45%, mentre que la resta van ser de reducció de jornada i un 14%, fins a 52 d'extinció. Si ens mirem només el mes de maig, es van presentar en total 51 expedients, molt lluny dels 342 del mateix mes del 2013 i, sobretot, dels més de 500 del 2012, quan la crisi estava en el punt àlgid i al seu pas retallava amb força plantilles de pimes i grans empreses, que recorrien de forma massiva als acomiadaments col·lectius. Són dades incloses en el primer informe del mercat laboral i negociació col·lectiva presentat ahir per Foment del Treball. Aquesta i moltes dades més, com l'augment dels sous pactats en conveni i la reducció d'hores de vaga, permeten concloure a la patronal que l'economia millora i que això es comença a notar en l'activitat empresarial.

Segons les dades recollides per Foment, als primers cinc mesos de l'any s'han incrementat els convenis col·lectius a Catalunya –25 més que l'any passat– i s'ha pactat un augment salarial superior, ja que s'ha passat d'un increment del 0,76% al 2014 a una pujada del 0,86%. “Quan es va aprovar la reforma laboral, els sindicats van vaticinar que decaurien tots els convenis col·lectius i que era el final de la negociació col·lectiva, i no ha estat així, sinó més aviat al contrari”, va assegurar ahir el director de Relacions Laborals i Afers Socials de la patronal, Javier Ibars.

La reforma als tribunals

Els empresaris estan satisfets, doncs, amb els efectes del nou marc laboral, però això no vol dir que no vulguin canvis. Per la presidenta de la comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada, hi ha hagut massa pronunciaments judicials que han anat matisant –“i en alguns casos, contradient”– alguns punts de la normativa, de manera que cal “clarificar-la” per augmentar la seguretat jurídica. Sobretot en el que fa referència als acomiadaments col·lectius.

També menys hores de vaga

Malgrat que Foment del Treball va alertar ahir que hi ha aspectes de la reforma poc clars i que per això s'han judicialitzat massa els acomiadaments col·lectius, sí que detecta que en general ha baixat la conflictivitat laboral. Ho demostra el fet que han disminuït un 92% el nombre de jornades i hores perdudes en vagues. 

Pels sindicats, que els tribunals hagin tombat diversos intents de retallades emparats en la reforma demostra que aquesta s'ha de derogar; Foment del Treball, en canvi, reflexiona que no pot ser que la meitat dels expedients que arriben a judici s'hagin declarat nuls per “meres qüestions formals i no perquè no existeixi la causa”.  



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia