Economia

Hollande i Merkel demanen propostes creïbles a Tsipras

Els dos mandataris es troben a París per analitzar l'impacte del no grec i exhibeixen unitat abans de la cimera europea d'avui a Brussel·les

Coincideixen que s'acaba el temps per a Grècia i Europa

“A Europa hi ha lloc per a la solidaritat, però també per a la responsabilitat. Europa haurà d'afrontar ara a les seves responsabilitats.” Així es va referir ahir, a París, el president francès François Hollande a la situació de les negociacions entre Brussel·les i Atenes, després de la trobada que va mantenir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Els líders de les dues primeres potències de la zona euro es van reunir durant al vespre a l'Elisi per valorar la victòria del no en el referèndum grec, però sobretot per establir una posició comuna de cara a la cimera europea d'avui, convocada a petició expressa dels dos mandataris. Es tractava, sobretot, d'acostar posicions, de llimar les diferències sorgides en les negociacions entre París i Berlín.

El govern francès ha insistit en la importància de continuar negociant en tot moment, ha mostrat comprensió amb Grècia i s'ha declarat convençuda que ha de continuar en l'euro. No ho han tingut tan clar a l'altra banda del Rin, tot i que ahir Merkel, que a diferència d'Hollande veu com creix el rebuig de l'opinió pública al seu país respecte la posició grega, va abaixar el to amb el govern d'Alexis Tsipras.

Un vot democràtic

“Es tracta d'un vot que ha estat fet pel poble d'un país democràtic i l'hem de respectar”, va dir Merkel, reproduint les declaracions que havia fet el seu homòleg francès durant tota la setmana passada. Tot i això, la cancellera no es va estar de recordar al primer ministre grec que la darrera proposta europea al seu govern ja havia estat “molt generosa”, que també caldrà escoltar la posició dels altres socis i que és urgent que concreti avui noves reformes davant la resta de líders europeus. “És el moment de fer propostes serioses i creïbles”, va afirmar Hollande, evidenciant la recobrada sintonia de l'eix francoalemany.

El viacrucis en què s'han convertit les negociacions entre Brussel·les i Atenes havia desgastat en les últimes setmanes les relacions entre els dos països fundadors de la Unió, fins al punt de mostrar desavinences en els passos a seguir en la negociació amb Atenes.

Però el triomf del no en el referèndum grec obliga a buscar consens. O si més no a escenificar-lo, com van fer ahir Hollande i Merkel, que van coincidir a destacar la urgència de l'atzucac actual, tant per a Grècia com per a Europa. “S'acaba el temps”, va advertir el president francès.

Les claus

Sintonia i responsabilitat

A. LL

La reunió d'ahir a París entre Hollande i Merkel, que alguns s'havien aventurat a titular com a la trobada que decidiria el futur de Grècia a la Unió Europea, va servir per evidenciar que els dos països afronten la nova fase de negociacions des d'una posició comuna. Fonts properes al president francès ja havien deixat entreveure que el cap de l'Elisi valorava especialment recuperar la sensació d'unitat perduda en les darreres setmanes, quan la intransigència alemanya i la comprensió francesa van provocar un distanciament notori.

A l'uníson

Ahir tot van ser missatges comuns, reflexions compartides i sobretot, una declaració insistent, la d'esmentar solidaritat i responsabilitat, una tria que no va ser feta per casualitat.

La represa

Tots dos líders van emfatitzar que és l'hora que Atenes presenti mesures concretes, després del revés en la negociació –i en la relació francoalemanya– que va provocar la convocatòria del referèndum grec. Ara toca tornar a asseure's.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells