Economia

Els bancs grecs continuaran tancats fins a finals de la setmana que ve amb acord o sense

Les entitats necessitaran una nova recapitalització d'entre 10.000 i 14.000 milions d'euros

El ministre de Finances defensa la nova proposta d'acord als creditors i assegura que el deute grec del BCE serà transferit al MEdE

Els bancs grecs romandran tancats fins a finals de la setmana que ve tot i que hi hagi acord diumenge entre Grècia i els seus creditors, segons han informat fonts bancàries a l'agència Reuters.

Les entitats bancàries gregues disposen d'un matalàs de liquiditat actual de 750 milions d'euros, però això només durarà fins dilluns, segons les mateixes fonts. “La liquiditat està assegurada fins al dilluns a la nit pel que fa al límit de 60 euros diaris de retirada de diners dels caixers”, han indicat. Es calcula que els grecs treuen entre 80 i 100 milions d'euros al dia dels caixers automàtics.

Segons les fonts, els bancs necessitaran sotmetre's a una recapitalització d'entre 10.000 i 14.000 milions d'euros, en el cas que aquest cap de setmanaGrècia assoleixi un acord amb els creditors.

Tsakalotos defensa la proposta al Parlament

Grècia podrà transferir els bons actualment en cartera del Banc Central Europeu (BCE) al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEdE). Així ho ha assegurat aquest divendres al Parlament el ministre de Finances, Euclides Tsakalotos, en referència a una demanda llargament reivindicada per Atenes.

“El que hem demanat, que els bons grecs que té el BCE (...) haurien d'anar al MEdE, passarà”, ha afirmat Tsakalotos abans de la votació de l'última proposta que el govern d'Alexis Tsipras ha fet als creditors.

L'executiu grec ha sol·licitat el suport del Parlament per negociar un paquet de reformes que suposarà un increment dels impostos i retallarà la despesa pública, en àrees com la defensa, de cara a accedir a un nou préstec dels seus creditors que li permeti continuar a la Zona Euro. Està previst que la Cambra voti aquest divendres a la nit les propostes presentades per Grècia.

El titular de Finances ha defensat que la proposta enviada aquesta nit als creditors és millor que la primera versió, rebutjada per una àmplia majoria de la població en el referèndum de diumenge.

Tsakalotos ha reconegut que “no és moment per celebracions ni triomfalismes”, ja que el mateix govern està convençut que es tracta “d'un acord molt difícil” i, per això, “ningú ha celebrat el resultat del referèndum”.

Això no obstant, s'ha defensat de les crítiques sorgides des de les mateixes files de Syriza, que han parlat de “capitulació”, entre les quals les de diversos diputats que han expressat obertament la seva dissidència.

Nova Democràcia, el principal partit opositor a Grècia, ha anunciat aquest divendres que farà costat al govern d'Alexis Tsipras en la seva recerca d'un acord amb els creditors internacionals per al rescat del país a canvi de reformes que evitin la sortida de l'euro.

“El Partit Nova Democràcia dóna al primer ministre no només l'autorització per arribar a un acord, sinó també el mandat per evitar la sortida del país d'Europa i de l'euro”, ha assenyalat la formació conservadora en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona