Economia

L'atur baixa gràcies a la bona campanya turística

La taxa torna al 19%

Millora també la indústria, cosa que anima el govern i la patronal a pensar en un canvi de cicle econòmic

Els sindicats denuncien que el 77% de tota l'ocupació és temporal

Hi ha dades que fan pensar en una millora sostenible –com ara que augmenta l'ocupació o que també la indústria suma llocs de treball–, però encara n'hi ha moltes que parlen d'una excessiva dependència de la campanya turística –excel·lent aquest any– i els seus contractes temporals. Pesi més un factor o un altre, els dos han contribuït a retallar l'atur del segon trimestre a Catalunya en 31.900 persones respecte al mes de març i 44.200 si ho comparem amb fa un any. D'aquesta manera, la taxa de desocupació ha aconseguit baixar fins al 19,1%, el nivell que tenia al tercer trimestre (en els dos posteriors havia repuntat). Malgrat la rebaixa, encara hi ha 726.200 persones sense feina.

Entre les bones notícies destaca que la reducció del nombre de desocupats beneficia les quatre demarcacions catalanes, tot i que es mantenen les desigualtats i Tarragona i Girona continuen tenint les taxes d'atur més altes, amb el 22,16% i el 19,21%, respectivament. També és positiu que baixa el percentatge de joves que no tenen feina, del 45,65 al 43,73%, tot i que les xifres continuen estant molt per sobre de la mitjana i certifiquen de nou que són un dels col·lectius més castigats per la crisi del mercat laboral.

Pel secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, el més destacable és que entre abril i juny, Catalunya ha registrat un augment de la població ocupada de 51.800 persones, la qual cosa vol dir que hi ha 3.075.000 persones ocupades, 35.000 més que fa un any. Per Aregio, la suma d'aquest augment d'ocupats, la reducció de l'atur i l'augment de la població activa –19.900 persones més– “confirma que la situació va millorant, tot i que encara hi ha molta gent que no troba feina“.

El govern i també les organitzacions empresarials veuen amb molta esperança l'evolució de la indústria, ja que aquest sector clau per a l'estabilitat de l'economia ha guanyat 21.200 llocs de treball respecte al trimestre passat i 23.300 en un any. També l'economista Xavier Segura, membre de la junta de govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya, valora positivament que “tots els serveis concentren l'augment de llocs de treball, la resta de sectors també en guanyen, la qual cosa demostra que la millora va més enllà d'aspectes conjunturals i marca un canvi de tendència positiu i consistent”.

Precarietat laboral

Els sindicats admeten que el bon ritme industrial és una bona notícia però alerten que no es pode crear falses esperances, ja que la reducció de l'atur és gairebé exclusivament pels serveis i, per tant, es basa en la precarietat laboral. Com recorda CCOO, al segon trimestre el nombre d'assalariats amb contracte indefinit creix en 12.400 persones respecte al març, tot i que els contracte temporals augmenten en 42.100, la qual cosa representa que més del 77% del total de l'ocupació és temporal. “Respecte a fa un any, es destrueixen 12.700 contractes indefinits i el miserable 0,8% d'augment total de contractes és tot temporal”, denunciava ahir el sindicat. El portal Infojobs alerta que si ens mirem la lletra petita de l'EPA, veurem com “enfront del dinamisme de les tecnologies de la informació o l'estabilitat de la indústria, el sector turístic segueix mantenint una divisió en el seu mercat laboral: L'ocupació permanent i qualificada i el treball de temporada poc qualificat, que és el que cada any impulsa l'EPA del segon trimestre”. Infojobs recorda que els contractes indefinits suposen el 72% del total a la indústria i només el 64% als serveis. Més dades que demostren, segons Infojobs, la precarietat que genera aquest model econòmic: un 15 per cent dels ocupats a l'hostaleria té contractes que no arriben ni a les vint hores setmanals.

LES FRASES

L'alça d'ocupats i de població activa i la reducció de l'atur confirmen la millora
Joan Aregio
secretari ocupació govern
És positiu que, tot i la concentració en els serveis, tots els sectors guanyen llocs de treball
Xavier Segura
membre col·legi economistes

Sis de cada deu desocupats ho són de llarga durada

Pels sindicats, malgrat que les xifres d'atur es relaxin, hi ha moltes dades disparades que són molt alarmants, com ara que el nombre de desocupats de llarga durada se situa aquest trimestre en 434.500 persones, i representen el 59,84% de les persones en situació de desocupació. Per posar només tres exemples més: a Catalunya ja hi ha 519.800 ocupats que ja no cobren subsidi ni prestació, 124.100 llars que no tenen cap persona que percebi ingressos i 233.100 llars amb tots els seus membres a l'atur.

La patronal celebrava ahir el canvi de tendència però també introduïa matisos. Per la CEOE, les dades fetes públiques “consoliden la ferma recuperació del mercat laboral”. De tota manera, l'organització recordava que l'EPA del segon trimestre sempre és bona i destacava que, tot i ques'han creat llocs de treball, “falta mol camí per córrer” abans no s'arribi als nivells de bonança precrisi.

Les Cambres de Comerç creuen que per acabar d'encarrilar la situació cal potenciar les polítiques actives d'ocupació i lluitar contra l'economia submergida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia