Economia

L'FMI recomana una gran “resposta política” a la UE per la debilitat econòmica

L'organisme creu que s'ha d'impulsar la demanda i accelerar les reformes estructurals

Avisa que encara són possibles alguns episodis d'incertesa

La direcció del Fons Monetari Internacional (FMI) va celebrar ahir els avenços que fa l'eurozona en favor de la recuperació, però també va reclamar una “àmplia resposta política” o “una empenta col·lectiva més potent” per afrontar la dèbil perspectiva econòmica que hi ha per al mig termini per causa de la “falta crònica de demanda”, el deteriorament dels balanços i la baixa productivitat.

L'FMI va apuntar que la recuperació es fonamenta en la disminució del preu del petroli i l'afebliment de l'euro en relació amb el dòlar i les “fortes” accions del BCE. Però encara en reclama més mesures, entre les quals un augment de la despesa pública.

L'organització avisa que la perspectiva per al mig termini segueix sent “moderada” i que s'està veient frenada per una insuficient demanda, una desocupació encara alta, uns balanços deteriorats –en relació amb els actius tòxics que persisteixen en algunes entitats financeres- i una continuada debilitat estructural.

L'FMI calcula que el conjunt dels països de l'euro creixerà aquest any un 1,5% i un 1,7% el que ve. Davant aquestes xifres, l'organització avisa que un potencial de creixement de només l'1% a mig termini és insuficient per reduir la desocupació a nivells acceptables.

Un element positiu és que la inflació es preveu que repunti una mica aquest any i el que ve, allunyant-se així el temor a la deflació.

L'FMIcreu que l'estímul monetari del BCE és adequat i que fins i tot hauria d'allargar-se fins després de setembre del 2016.

La direcció de l'FMI creu que, tot i que la situació ha millorat, l'eurozona encara és vulnerable. L'organització opina que la reacció dels mercats a la crisi de Grècia ha estat, en general, positiva, però que no es poden descartar més episodis “d'incertesa”..

“Un xoc a la confiança –avisa el cap de la missió de l'FMI a la zona euro, Mahmood Pradhan– sigui per un creixement menor de l'esperat o per una intensificació de les tensions geopolítiques, podria estancar la unió monetària”.

LA XIFRA

1,5%
És el que l'FMI calcula que
creixerà l'eurozona durant tot aquest any.

Més reformes laborals i moderació salarial

El Fons Monetari acostuma a repetir les mateixes fórmules davant la persistència del que aquesta organització considera problemes greus.

En el cas de l'estat espanyol ja porta alguns anys recomanant que s'acabi amb la dualitat del mercat laboral (és a dir, amb contractes o bé fixos o bé precaris i temporals) i que es mantingui la moderació salarial.

En opinió de l'FMI, aplicant aquesta política s'aconseguiria reduir l'atur estructural, que continua sent un dels més elevats d'Europa, després de Grècia.

L'FMI apunta que la reforma laboral del 2012 va ser una bona base, i que s'hi ha de perseverar per aconseguir els objectius.

L'FMI també recomana mesures per impulsar la productivitat de l'economia de les petites empreses i que aquestes tinguin més facilitats per aconseguir finançament. Es recomana, per últim, continuar apostant per la internacionalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona