Economia

La Cambra insta els partits a fer propostes econòmiques

Valls es mostra “preocupat” per la falta de programes i diu que el 27-S tindrà conseqüències econòmiques

L'entitat preveu un creixement d'un 3,5% en el tercer trimestre per a Catalunya

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va mostrar ahir la seva preocupació per la falta de programes econòmics dels partits que es presenten a les eleccions del 27-S. “Hi ha una preocupació important en gran part de les empreses sobre els resultats econòmics d'aquest procés electoral”, va dir. “No estem sentint propostes econòmiques clares sobre els efectes d'aquestes conteses polítiques en l'economia de Catalunya”, es va queixar Valls, que va remarcar, però, que “aquest és un aspecte fonamental” i va assumir que el 27-S “tindrà conseqüències econòmiques” al país.

El president de la institució cameral, que a la primavera havia calculat que una Catalunya independent podria generar un superàvit del 7% a llarg termini, recordava ahir que “a curt termini l'informe [elaborat per la Cambra sobre la independència de Catalunya] presenta força incògnites”.

“Hi ha molt més a l'economia que la independència”, va replicar el cap d'estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira. “Els nostres estudis parlen de l'impacte de la independència en l'economia però hi ha molt més, ens cal saber què incorporen aquests partits polítics en matèria econòmica en els seus programes”, va explicar. És a dir, en matèria laboral, industrial, de comerç exterior, etcètera.

La Cambra va mostrar les seves preocupacions per l'esdevenir polític malgrat que, en matèria econòmica, el creixement està sent actualment més accentuat que el que s'havia previst anteriorment. L'entitat ha revisat a l'alça –tres dècimes– la previsió de creixement del PIB català amb vista al 2015, fins al 3%, tot i que ha rebaixat del 3% al 2,8% l'estimació amb vista al 2016.

Dinamisme del consum

“La realitat està superant tots els indicadors i les previsions, i l'economia va millor del que s'esperava”, va assegurar Valls en la presentació de l'informe trimestral de conjuntura, elaborat amb l'AQR-Lab de la UB.

Segons l'estudi, el creixement interanual del PIB de Catalunya passaria del 2,6% del primer trimestre al 2,9% del segon, i escalaria fins al 3,5% durant el tercer trimestre, segons els indicadors avançats. Així podria acabar l'exercici en el 3% global.

Segons va explicar Joan Ramon Rovira, cap d'estudis de la Cambra, l'element clau que explica l'evolució positiva del PIB a Catalunya i a l'Estat espanyol és la demanda interna, ja que el sector exterior continua tenint una aportació negativa, si bé cada vegada menor.

LES FRASES

Hi ha una preocupació important en les empreses sobre els resultats econòmics del procés electoral
La realitat supera tots els indicadors i les previsions, i l'economia va millor del que s'esperava
Miquel Valls
President de la cambra
El creixement serà equilibrat mentre la inversió productiva i les exportacions estirin l'economia
Joan Ramon Rovira
cap d'estudis de la cambra

El consum creix, però també la inversió i les exportacions

Corregides a l'alça, les previsions que la Cambra fa del creixement de l'economia catalana són del 3% pel 2015 i del 2,8% pel 2016, tenint en compte que durant el tercer trimestre d'aquest any podrien arribar al 3,5%.

“El patró de creixement és bastant equilibrat”, va explicar ahir Joan Ramon Rovira, cap d'estudis de la Cambra. “El consum està sent molt dinàmic però, mentre la inversió productiva i les exportacions estirin l'economia, no ens ha de preocupar que el consum creixi”, va afirmar. De fet, Rovira va argumentar que això es deu a una major confiança dels consumidors i les empreses, i és símptoma d'un model de creixement en equilibri. “Hem de tenir en compte que l'any 2016 el creixement es moderarà i que el 2015 s'ha produït un efecte rebot, amb creixements trimestrals per sobre del seu creixement potencial, que està en el 3%.”

El consum privat va tancar en el 2,5% el 2014 i pujarà aquest any fins al 3%, però les exportacions, que estaven en el 4,2%, pujaran fins al 5,5% i la inversió productiva o formació bruta de capital millorarà del 4,3% al 5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.