Economia

Montoro tanca la porta a flexibilitzar l'objectiu de dèficit per al 2016

El Consell de Política Fiscal i Financera aprova el límit del 0,3% per a les autonomies de cara al pròxim any

El ministre no fa cas a l'informe d'Airef que proposava suavitzar-lo en cinc territoris

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha tancat la porta aquest dimecres a flexibilitzar o fer asimètric l'objectiu de dèficit per al 2016 com demanaven les autonomies no governades pel PP. El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha aprovat la proposta del Ministeri d'un repartiment homogeni per a tots els territoris malgrat que l'Autoritat Fiscal Independent (Airef) va proposar suavitzar l'objectiu de dèficit a cinc autonomies, entre elles Catalunya. Malgrat l'oposició de la majoria dels territoris, finalment ha quedat aprovat l'objectiu de dèficit del 0,3% per al 2016, del 0,1% el 2017, i l'equilibri pressupostari el 2018.

La decisió s'ha pres durant la reunió entre el Ministeri d'Hisenda i les Comunitats Autònomes que s'ha portat a terme aquest dimecres en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera. Sobre la taula hi havia la proposta d'un objectiu de dèficit homogeni del 0,3 per cent l'any 2016 i del 0,1 l'any 2017 per a tots els territoris.

En una primera votació, les autonomies no governades pel Partit Popular s'han imposat per 10 vots a 7 i han rebutjat inicialment el plantejament de Cristóbal Montoro de repartir de manera uniforme entre els territorisel dèficit al 0,3%del PIB.

Posteriorment i en una segona votació, el ministeri ha imposat la seva majoria (té el 50% dels drets de vot) i ha acabat aprovant el repartiment igual per a tots els territoris.

D'aquesta manera els objectius de dèficit fixats pel govern espanyol en el programa d'estabilitat pressupostària són del 0,3% pel 2016, del 0,1% l'any 2017. La intenció és arribar l'any 2018 al 0%, és a dir, a l'equilibri.

Montoro evita un informe de l'Airef

El Ministeri també ha utilitzat el seu vot de qualitat per no demanar a l'Airef el seu estudi sobre el dèficit vertical, és a dir, sobre un repartiment més equitatiu entre comunitats autònomes i l'administració central, tal com demanaven les comunitats no governades pel PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia