Economia

Medi Ambient

El valor econòmic d'arbres i plantes

Un treball de final de carrera mostra un nou mètode de valoració de les col·leccions de la flora

Estudia part de l'Arborètum de Lleida

Un estudiant de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (Etsea) de la Universitat de Lleida (UdL), Jordi Margalef, ha desenvolupat a l'Arborètum, el jardí botànic de Lleida, el seu treball de final de grau utilitzant un mètode innovador a l'Estat per valorar econòmicament les col·leccions de plantes tenint en compte factors com ara el diàmetre i el perímetre de l'arbre, el preu en el viver, l'estat sanitari i altres components com per exemple l'interès pedagògic, la procedència, la raresa i l'estat de conservació de l'espècie i la representativitat. Margalef s'ha centrat només en els arbres de tres dels divuit paisatges que conformen el jardí botànic. L'estudi inclou també l'elaboració d'un protocol per fer un seguiment fitosanitari de la col·lecció.

Per valorar els arbres, l'estudiant s'ha basat en una adaptació als jardins botànics de la Norma Granada (NG), un mètode de valoració d'arbres i arbustos ornamentals que atorga valor econòmic a les plantes. Així, valora tot un seguit de factors característics que conformen la descripció exhaustiva de cada exemplar. Margalef ha avaluat en total 185 arbres dels boscos de sequoies, la roureda d'Amèrica del Nord i la sureda. A tall d'exemple, una sequoia sana de l'Arborètum que fa 70 centímetres de perímetre està valorada en 3.900 euros; un til·ler americà de 48 centímetres, en poc més de 1.000, i una surera sense problemes sanitaris i de 43 centímetres, en 2.100 euros.

L'aplicació del nou mètode permet donar valor econòmic als arbres, perquè són insubstituïbles quan tenen una certa edat, no es poden comprar en un viver quan fan diàmetres grans i molt d'ells són d'espècies protegides o formen part de les llistes vermelles perquè estan en perill d'extinció.

Margalef ha desenvolupat el seu treball, que va defensar la setmana passada a l'Etsea, sota la direcció del director de l'Arborètum de Lleida, Josep Antoni Conesa, i el seu tècnic conservador, César del Arco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona