Economia

Mimar el funcionari en vigílies electorals

Els empleats públics viuran un augment salarial de l'1% el 2016 i la devolució de la paga extra suprimida el 2012

La despesa en personal creix un 5%

El dèficit s'ha de reduir en 15.000 milions més

La màxima de Mariano Rajoy és “governar fins a l'últim dia de la legislatura”, però el pressupost del 2016 que el Consell de Ministres va aprovar ahir va més enllà, perquè serà ja el pròxim govern l'encarregat d'aplicar-lo. A les portes d'unes eleccions espanyoles a la tardor, el president de l'Estat es disposa a mimar els empleats públics per primer cop en els últims cinc anys.

un 1% per als empleats públics

Des que el 2010 el socialista José Luis Rodríguez Zapatero els va rebaixar el sou un 5%, els 2,5 milions d'empleats públics a l'Estat han encadenat un quinquenni amb la nòmina congelada. Pocs mesos abans de les eleccions, Rajoy els evoca ara com a protagonistes dels sacrificis i els restitueix amb un augment salarial de l'1% el 2016. Al mateix temps, els funcionaris començaran a rebre la devolució de la paga extra de Nadal que va ser suprimida el 2012 per Rajoy: un 25% es pagarà ja aquest any (l'altre 25% ja va ser restituït a principis d'any) i el 50% restant s'abonarà el 2016. “La millora de l'economia permet revertir a poc a poc els esforços que han fet els empleats públics”, va argumentar Rajoy deslligant la seva picada d'ullet de qualsevol proximitat electoral.

despesa de personal a l'alça

Restituir als funcionaris part del poder adquisitiu perdut té un impacte immediat: el capítol de despeses de personal creix un 5%, dels 16.046 als 16.389 milions. La partida de sous públics suposa gairebé el 9% de tot el pressupost. Rajoy aprova una oferta pública d'ocupació “acceptable” i una taxa de reposició (la de les vacants que es cobriran) de serveis essencials (sanitat, educació, forces i cossos de seguretat...) del 100% i, per a la resta de serveis, del 50%.

pensions sobre el mínim legal

La partida de pensions s'endú 39 euros de cada 100. L'augment del 0,25% de les pensions suposa l'increment mínim legal. Les mares treballadores amb dos o més fills que es jubilin rebran un increment: del 5% amb dos fills, del 10% amb tres fills i del 15% en cas de tenir quatre o més fills. L'Estat té ara 17 milions de cotitzadors per sufragar la pensió de 9,3 milions de pensionistes i, segons Rajoy, necessita arribar a 20 milions en actiu per assegurar l'equilibri del sistema.

7.462 milions més a les autonomies

Les comunitats no viuran una reforma del model de finançament però el 2016 rebran una injecció de 7.462 milions. Amb l'estalvi de 2.900 milions en interessos, la fita és ara assolir el 0,3% de dèficit.

del 4,2% al 2,8% de dèficit

Malgrat el discurs oficial de la recuperació, l'Estat afronta el 2016 el repte d'un nou ajust de 15.000 milions si vol reconduir el dèficit total des del 4,2% a la fita del 2,8%. El fet de registrar un creixement del PIB del 3,3% aquest any i del 3% el 2016, però, fa que el gros de l'ajust no hagi de venir de les retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia