Economia

Els grecs eviten el ‘corralito' obrint comptes a Bulgària

Uns seixanta mil ciutadans hel·lens tenen dipòsits al país veí

Els controls fronterers als capitals són relaxats

Més de 60.000 grecs tenen oberts comptes bancaris a la veïna Bulgària per evitar així les restriccions a la retirada en efectiu imposades per les autoritats del país mediterrani. Els grecs només han de creuar la frontera i acostar-se a localitats com ara Petrich i Sandanski, a uns 10 i 20 quilòmetres, i anar a una sucursal local. Amb la presentació d'un document d'identitat i després d'omplir uns impresos, es pot obrir un compte que permet treure diners gairebé sense limitacions.

“En dos dies, vam tenir l'obertura de cinc dipòsits de més de 100.000 euros cadascun de ciutadans grecs”, explica a l'agència Efe un empleat d'una oficina bancària de Petrich. El govern grec ha relaxat les restriccions del corralito, però encara es manté vigent el límit de 60 euros diaris per a la retirada en efectiu de caixers automàtics o bé de 420 euros per finestreta si no s'ha retirat durant tota la setmana.

“Actualment, hi ha uns 60.000 comptes de clients grecs obertes en bancs a Bulgària”, diu l'economista Krasen Stanchev, de l'Institut d'Economia de Mercat.

Als grecs se'ls permet dur 2.000 euros en efectiu o el seu equivalent en moneda estrangera en els viatges a l'estranger, amb què una persona que passi a Bulgària cada dia pot tenir en una setmana 14.000 euros en el seu compte búlgar. A més, les targetes bancàries emeses per bancs estrangers no estan sotmeses a límits, cosa que permet a un grec amb una targeta búlgara superar el límit diari de 60 euros imposat pel govern hel·lè.

A aquest moviment ajuden també uns controls fronteres força relaxats. Al pas de Kulata-Promachonas el trànsit sempre és intens en totes dues direccions, perquè molts búlgars es desplacen a les platges properes gregues. Els agents de la policia fronterera es limiten a inspeccionar els documents d'identitat, sense registrar els maleters dels cotxes ni l'equipatge dels seus ocupants a la recerca d'efectiu que superi els màxims legals.

A més dels estalvis de particulars, últimament també ha crescut el trasllat de companyies gregues a Bulgària.

La borsa d'Atenes reobre demà

La borsa d'Atenes reobrirà demà, dilluns, després d'un mes tancada com a conseqüència dels controls del capital, encara que mantindrà fortes limitacions per als inversors locals. El BCE ja fa dies que ha autoritzat la reobertura del parquet d'Atenes, que s'ha endarrerit per problemes tècnics. El principal problema era que s'havien d'adaptar els sistemes informàtics dels bancs a les limitacions en les operacions imposades pels controls de capitals.

Les restriccions a què estaran sotmesos els inversors locals no s'aplicaran als internacionals, que podran accedir a la compra i venda d'accions sense cap mena de limitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia