Economia

Economia

El consum es mou

El 19,3% de les compres que es van fer l'any 2013 a l'Estat espanyol provenien de Catalunya, segons l'INE

El Banc d'Espanya constata “l'elevat dinamisme” del consum privat durant el segon trimestre de l'any

La confiança dels consumidors creix nou punts

La demandade crèdits de la llar ha crescut més a l'Estat que a la resta de països de la zona euro

Malgrat que els sous baixen (un 1,8% el 2014) i l'atur continua enquistat en el 19,10% i són més de 726.000 els catalans sense feina, la confiança dels consumidors continua escalant posicions i confirmant la recuperació de les perspectives amb què començava l'exercici. De fet, la cançó que el consum ja s'ha començat a animar fa mesos que se sent, tot i que a peu de carrer, en sectors com el comercial, de vegades costi de veure. Però més enllà de les percepcions, les xifres i estadístiques indiquen un canvi de tendència i recorden que el consum supera inclús la capacitat de compra dels catalans. Catalunya és la zona de l'Estat espanyol que va tenir més consum durant l'any 2013, segons dades que l'Instituto Nacional de Estadística (INE) va publicar dimarts. El pes és important si tenim en compte que el 19,3% de les compres a l'Estat espanyol es van fer des de Catalunya. Després hi seguien, en termes relatius, Andalusia (17,8%), Madrid (17,4%) i el País Valencià (11,7%), tot i que l'estadística, que es fa servir per calcular, entre d'altres, la distribució territorial de l'IVA, no té en compte les autonomies amb règim especial, és a dir, el País Basc, Navarra, Ceuta i Melilla. D'altra banda, un estudi recent de la UAB i la UPF encarregat pel Departament d'Economia destacava que el cost de vida a Catalunya era un 8,5% superior que al conjunt de l'Estat, i tot i així, el lideratge en consum també és indiscutible.

En l'últim butlletí econòmic el Banc d'Espanya també destaca que el consum privat ha mantingut un “elevat dinamisme” al final del segon trimestre, bo i assegurant que el comportament “expansiu” de les llars s'ha sostingut gràcies a la tendència “favorable” de l'ocupació i als condicionants de naturalesa financera. En aquest sentit, la institució governada per Luís María Linde també constata que els criteris d'aprovació aplicats per les entitats financeres per a la concessió de préstecs personals es van relaxar lleugerament entre els mesos d'abril a juny per primera vegada des del 2014.

La Cambra de Comerç de Barcelona assenyala el consum com a “motor de la recuperació”, amb una alça de les vendes al comerç minorista del 3,3% al mes de juny, segons dades de l'INE.

Les condicions se suavitzen

En la darrera enquesta del Banc d'Espanya del juliol, l'entitat va detectar que les condicions generals dels crèdits es van suavitzar més a l'Estat espanyol que a la zona euro, gràcies al fet que hi ha més competència entre entitats i per les millors expectatives sobre l'activitat econòmica en general. I també, perquè la demanda dels particulars va créixer més a l'Estat que a la resta de països que comparteixen moneda, per la millora de la confiança dels consumidors i per l'augment de la despesa en béns duradors. Al juny, la confiança de consumidors i comerciants s'havia retret lleument, tot i que els nivells estaven pròxims als màxims històrics. La seguretat del mercat laboral també influeix a l'hora d'obrir l'aixeta del consum de les famílies. Segons l'últim Estudi Global de Confiança dels Consumidors, elaborat per la consultora Nielsen, l'índex de confiança general dels consumidors espanyols va créixer nou punts durant la primera meitat de l'any, i va passar dels 63 punts als 72 gràcies sobretot a les millors perspectives laborals. El fet que organismes internacionals com l'OCDE pronostiquin un creixement important dels llocs de treball, xifrat en mig milió anual entre el 2015 i el 2016, és la clau per generar confiança.

Segons el treball de Nielsen, el 22% dels espanyols enquestats qualifica de bona la seva situació laboral a curt termini –4 punts més que en primer trimestre– i els que veuen la situació molt complicada s'han reduït del 32% al 29%. L'informe recull que l'opinió majoritària sobre el futur laboral se situa en un terme mitjà, ni tan bo ni tan dolent per al 44% dels enquestats, tot i que són la feina i l'evolució de l'economia la principal de les preocupacions per a quatre de cada deu enquestats; finalment, la sensació que l'Estat espanyol encara es manté en recessió (73%) tot i les millores és majoritària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA