Economia

Anticorrupció troba nous indicis que Rato va blanquejar diners a l'estranger

La fiscalia sol·licita ara que s'investigui a l'Audiència Nacional l'acusació de frau fiscal de l'exministre del PP

La Fiscalia Anticorrupció ha trobat nous indicis que l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato va blanquejar diners a l'estranger entre el 2011 i el 2014 a través d'una de les seves societats, i ha demanat que el cas s'investigui a l'Audiència Nacional.

Anticorrupció sosté en un escrit remès aquest dilluns al Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid que un recent informe de l'Oficina Antifrau dóna “noves dades indiciaries” que Rato ha pogut blanquejar capitals a l'estranger mitjançant la societat alemanya Bagerpleta GmbH, propietària d'un hotel a Berlín, de la qual ha sigut administrador fins a l'abril del 2015.

Segons la seva opinió, les inversions de l'exministre d'Economia en aquesta societat, de la qual posseeix el 44% de les accions, s'haurien portat a terme a través de la mercantil Kradonara, que té com a matriu la gibraltarenya Vivaway, propietat, al seu torn, de Rodrigo Rato.

“Els fluxos de diners que Kradonara ha remès a Bagerpleta GmbH entre el 2011 al 2014 tenen un presumpte origen il·lícit, i dimanen de delictes de corrupció entre particulars i delicte fiscal”, subratlla per reclamar al jutge de Madrid Antonio Serrano-Arnal que es traslladi el cas a l'Audiència Nacional.

Així, la fiscalia especial ha canviat el seu criteri sobre la investigació oberta a l'abril a l'exdirector gerent de l'FMI, que es dirigeix també contra el seu assessor fiscal Domingo Plazas. De tota manera, encara que ara considera que els fets no són competència dels jutjats ordinaris de Madrid, segueix mantenint que no guarda relació amb aquell ni amb cap altre dels que tramiten actualment els Jutjats Centrals d'Instrucció de l'Audiència Nacional.

A més, la fiscal Elena Lorente demana que s'obri una peça separada amb les investigacions que la UCO (Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil) ha de realitzar amb les noves dades sorgides en la investigació respecte al delicte de blanqueig. Un delicte que, al principi, no estava “mínimament contrastat” per a Anticorrupció, una situació que ha canviat amb el nou informe que l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) va enviar al Jutjat el 21 de juliol.

En el primer, l'ONIF dedicava bona part del seu document a la societat Kradonara, que va ser constituïda el novembre del 2001, i amb la qual presumptament Rato no va declarar l'impost de societats del 2011 al 2013. De manera que podria haver defraudat més d'un milió d'euros.

A més, relatava que el que va ser cridat a succeir José María Aznar al capdavant del PP va donar el juliol del 2013 als seus fills les seves participacions de les societats Aurosur, Rodanman Gestión, Explotaciones Carabaña i Rafi per valor de 2,6 milions, que després va recomprar mitjançant ampliacions de capital utilitzant Kradonara.

Un any després va vendre les seves participacions a Kradonara a Vivaway, que va passar a ser el seu soci únic. A això hi unia la possibilitat que Rato facturés els seus serveis a Telefónica o al Banco de Santander a través d'aquesta mercantil “per evitar la seva tributació a l'IRPF”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia