Economia

El dilluns negre a Atenes no afecta les borses europees

L'índex de referència grec es desploma un 16,2% amb la banca assolada per les vendes

L'Íbex 35 puja un 0,8%

L'ensorrada que va patir ahir la borsa d'Atenes, que es va estimbar un 16,2% el dia que obria parquet després de cinc setmanes tancada, no va repercutir gaire en els parquets europeus. Els inversors ja havien descomptat que la reobertura comportaria pèrdues significatives –la patacada va obrir amb pèrdues de 23 punts percentuals respecte al nivell a què havia quedat quan es va decidir suspendre les cotitzacions, el 26 de juny– i van entomar amb serenor el terrabastall al mercat hel·lènic.

L'anticipació, doncs, va deixar un dilluns positiu a les borses europees, que pel que fa a l'Íbex 35 es van concretar en un 0,8%, que contribuïa a reenfilar la cota psicològica dels 11.200 punts i que ignorava, a més dels mals averanys d'Atenes, la mala sessió d'Abengoa, que es va precipitar un 30,1% en donar a conèixer que ampliarà capital per reduir deute. Frankfurt i París es van anotar respectivament guanys d'un 1,2% i un 0,8%, i només Londres va retrocedir, tot i que només un ínfim 0,1%.

Context advers

Figues d'un altre paner van ser les accions de l'ASE, l'índex de referència de la borsa atenenca, on és especialment rellevant el pes de la banca, el sector corporatiu més afectat per la situació econòmica de Grècia. Així, es va veure retrocedir les corporacions financeres en alguns moments fins a un 30% del seu valor borsari, i no hi van anar més enllà perquè aquest és el màxim permès de pèrdues en un sol dia. No van ser aliens a la desfeta les limitacions que s'han imposat a les operacions dels inversors, i a la falta de liquiditat i el ferri control de capitals que impera a Grècia, sobretot en transaccions internacionals.

LA XIFRA

30
per cent
de mitjana van caure les cotitzacions dels bancs grecs en la jornada de la represa del mercat.

Primer compromís per les pensions

Grècia i els seus creditors internacionals van arribar ahir a algun punt d'acord respecte a un dels temes candents de les seves negociacions. Totes dues parts es van comprometre perquè la reforma de les pensions que haurà d'abordar el govern d'Atenes no afecti les persones que tenien dret a jubilar-se fins al
juny d'aquest any, segons van informar alts càrrecs del Ministeri de Treball. La reforma de les pensions, en què es preveu augmentar l'edat d'accés a la jubilació, és només la primera condició a què es va sotmetre Grècia per començar a negociar el seu tercer rescat, que arribarà als 86.000 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat