Economia

Economia

Cobrar per gastar

Alguns bancs apliquen, o ho faran en breu, una comissió de dos euros als no clients per l'ús de la seva xarxa de caixers

Altres entitats s'hi resisteixen i el Banc d'Espanya reitera que la retirada d'efectiu és un únic servei i que només es pot gravar amb una comissió

Les organitzacions de consumidors denuncien abús i demanen sancions per als bancs

Els consumidorsreclamen multes per a les entitats i que es retornin
les quantitats cobrades

La barra lliure de caixers s'ha acabat. La llibertat de poder treure diners des de qualsevol caixer de la xarxa amb què s'ha emès una targeta de dèbit o de crèdit té els dies comptats. Algunes entitats financeres, entre les quals hi ha CaixaBank, el BBVA i el Santander, han obert la veda i cobraran una petita comissió, de dos euros, als no clients que decideixin fer-ne ús. Petita, però que per a les organitzacions de consumidors esdevé una doble penalització als diners dels usuaris. Altres entitats estan a punt de copiar la mesura (el Banc Sabadell i el Popular) i d'altres es neguen a seguir-la (Evo Banc, Bankia, Bankinter i ING), sobretot perquè tenen una xarxa insuficient i la mesura les perjudica. De fet, Evo Banc juga amb la comissió al seu favor i ha anunciat que abonarà als seus clients les taxes que els imposin altres bancs.

Sigui com sigui, CaixaBank s'ha tornat a erigir en líder del sector i ha estat la primera a aplicar-ho, ja des de finals de març. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, justificava la mesura assegurant que es va prendre després d'invertir 500 milions d'euros a renovar els caixers per donar un tracte “diferencial” als clients. “Vam pensar que, perquè el servei sigui diferencial i les inversions que hem fet tinguin sentit, és lògic no tractar igual els nostres clients que els d'altres entitats”, va indicar. “Tenim una xarxa diferencial i volem que sigui diferencial per als clients de CaixaBank”, va insistir. El model funciona amb èxit als Estats Units.

De fet, els costos de mantenir i millorar la xarxa que els bancs posen a disposició dels clients esdevenen la justificació més emprada pels responsables de les entitats financeres. Per Gortázar, CaixaBank té “la millor” xarxa i mantenir-la té un cost. La comissió de dos euros, assegura, és “petita”, però ha de servir per cobrir el manteniment.

El conseller delegat del Banc Santander, José Antonio Álvarez, assegurava que la intenció de l'entitat és implantar aquesta nova comissió en l'últim trimestre de l'any i en defensava l'aplicació al·ludint a les inversions que es fan als caixers i al fet que tant la instal·lació com el manteniment són “cars”. “Té sentit que aquests costos es traslladin als no clients”, argumentava, i desmentia el doble cobrament pel fet que hi hagi taxes d'intercanvi per pagar amb targeta en els comerços i comissions per l'ús dels caixers.

També el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, al·ludia a la inversió feta en l'última tecnologia per defensar la mesura, que ben segur que l'entitat aplicarà aviat. “Estem estudiant quina política seguir”, explicava en la darrera roda de premsa de presentació de resultats. Amb una xarxa de 3.200 caixers i una inversió recent en 800 terminals, Guardiola veia lògic el cobrament, que després es reinvertirà en la xarxa actual. “Ja veurem quina decisió prenem, però no hi ha hagut pressions”, deia. Guardiola desmentia, doncs, que el Banc d'Espanya estigui forçant les entitats a fer-se enrere.

Segons algunes fonts, uns 20.500 caixers a l'Estat –la meitat de CaixaBank– passaran a ser de pagament per a qui no en sigui client si és que finalment les entitats no retiren la polèmica mesura.

Un servei, una comissió

I és que el regulador publicava a finals de setmana una breu nota en què assegurava que “la retirada d'efectiu en un caixer automàtic constitueix un únic servei de pagament, amb independència que es realitzi en un caixer propietat de l'entitat emissora de la targeta bancària o d'una altra entitat” i insistia que “aquest servei només pot originar el cobrament d'una comissió”, ja sigui per a l'entitat emissora o per a la propietària del caixer.

La resposta, que arriba tard i que queda curta, segons les organitzacions de consumidors, s'ha enviat a les associacions de banca amb l'objectiu que instin les entitats a cobrar una única comissió. Justament els consumidors havien denunciat aquesta mesura davant del Banc d'Espanya (Facua) i la CNMC (Adicae) perquè la consideren abusiva. I, en el pronunciament del Banc d'Espanya, hi van trobar a faltar sancions per a les entitats que ja l'estan aplicant. Facua reclama multes proporcionals al benefici extra que suposa cobrar dues vegades per un únic servei i Adicae ha lamentat que l'organisme regulador no exigeixi també la devolució als consumidors de les quantitats que s'han carregat fins ara. Adicae demana també que es vetlli perquè el cobrament de
la comissió no es faci ara de manera “camuflada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona