Economia

El PIB de l'Estat s'accelera i creix un 1% de l'abril al juny

L'evolució iguala la del primer trimestre del 2007, abans de la crisi

La taxa interanual també puja fins a un 3,1%

La demanda interna sembla que es recupera a l'Estat espanyol i permet que el PIB hagi crescut en el segon trimestre un 1%, un nivell semblant a l'etapa anterior a l'esclat de la crisi, concretament al del primer trimestre del 2007. Així, l'economia acumula vuit trimestres seguits a l'alça i, segons la comptabilitat trimestral que publica l'institut estadístic espanyol, l'INE, aquesta evolució deixa una taxa interanual d'un 3,1% i suposa també una acceleració amb relació a la dada interanual del tram del gener al març, que va ser del 2,7%.

Segons l'INE, la demanda interna, i dins d'aquesta, la despesa en consum final de les llars, ha estat la clau que ha propiciat el dinamisme econòmic, junt amb una lleugera millora de la demanda externa, que hi fa una aportació menys negativa que el trimestre precedent (0,2 punts respecte als 0,4 de la primera part de l'any).

L'organisme estadístic subratlla també com un dels motors del PIB el capítol de la inversió, i molt especialment l'esforç empresarial en l'adquisició de béns d'equip, que a més interpreta com un senyal d'augment de la confiança en la futura demanda.

Les dades de l'institut estadístic sobre el capteniment del mercat laboral també presenten millores. En termes de llocs de treball equivalents a temps complet, la variació trimestral és d'un 0,9%, que deixa la taxa de creixement anual en un 2,9%, i que en xifres absolutes equival, segons l'INE, a un creixement net de 477.000 llocs de treball nets a temps complet arreu de l'Estat en l'últim any. No obstant això, les dades també constaten la nova caiguda del cost laboral unitari, en aquest cas d'un 0,1% en el trimestre estudiat.

Rebatut enèrgicament pels sindicats, que ahir denunciaven que les estadístiques no s'acaben de reflectir en la realitat de la ciutadania, el secretari d'estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, es va felicitar per les dades i va augurar que el PIB continuarà ascendint en el tercer trimestre.

Bon lloc en el rànquing industrial

L'Estat espanyol se situa entre els trenta països amb més inversió industrial, segons la consultora immobiliària Cushman & Wakefield, que constata el fenomen del reshoring, la resituació de fàbriques als països d'origen de les companyies. Cushman & Wakefield ha realitzat un rànquing de situació de fàbriques i l'Estat hi consta en el vint-i-sisè lloc, per damunt d'altres socis europeus, com ara Itàlia i Bèlgica. Les qualitats que la consultora destaca en el cas espanyol són la disponibilitat de recursos humans, així com la proximitat als mercats consumidors i un entorn amb poc risc econòmic, social i ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona