Economia

Crítiques dels pagesos a les retallades en assegurances

Les subvencions estatals a les pòlisses cauen un 23% en només quatre anys i el sector alerta que molts agricultors deixen d'assegurar

Les indemnitzacions han salvat moltes rendes en dos anys

Els pressupostos generals de l'Estat espanyol per al 2016 confirmen una nova retallada al Ministeri d'Agricultura que, entre altres coses, afecta un any més la partida destinada a les subvencions a les assegurances agràries. Aquesta situació, segons va denunciar ahir Francesc Boronat, president de Joves Agricultors de Catalunya (JARC), perjudica els agricultors perquè manté una reducció del 23% en el suport econòmic a la contractació d'assegurances respecte al 2011.

Tot i haver augmentat un 5% l'import del 2015, “aquesta reducció del suport públic per a l'any vinent comportarà un encariment excessiu de les pòlisses que han de pagar els productors, i per tant, la inevitable disminució en les contractacions de les assegurances”, i es veuran obligats a assumir encara un risc empresarial més elevat. Segons les darreres dades oficials relatives a tot l'Estat espanyol, del 2011 al 2013 es van formalitzar 127.000 pòlisses menys, i es va passar de 582.000 a 455.000, segons assenyala l'organització agrària.

Les assegurances agràries han salvat en els darrers dos anys les rendes de milers de pagesos catalans. Només cal recordar les desenes de temporals de pedra i vent que s'han produït a les comarques de Lleida en aquests dos darrers estius i que han comportat que el consorci d'assegurances Agroseguro hagi hagut d'abonar als pagesos prop de 40 milions d'euros. La meitat, només per la forta tempesta que va caure el 31 de juliol passat i que, sobretot, va afectar el pla de Lleida.

La Generalitat manté el seu pla de suport a les assegurances agràries, dotat amb un pressupost de nou milions d'euros, segons la darrera convocatòria tramitada.

En aquest sentit, el sindicat JARC continuarà reivindicant “una correcta priorització dels diners públics per contribuir a aconseguir un sector agrari competitiu, sobre la base de la sostenibilitat ambiental, però també econòmica”, segons van fer públic ahir en analitzar els comptes estatals per a l'any vinent. Demanen responsabilitat a l'Estat espanyol, perquè si no destina els diners que cal al que és realment important perjudica greument els pagesos i ramaders catalans.

L'organització denuncia també una forta retallada a un dels pilars del sector agrari, com són les ajudes incloses en el programa de desenvolupament rural (PDR), a més de l'esmentat suport a la contractació d'assegurances agràries.

L'organització agrària afirma també que no deixarà de reclamar directament al ministeri que augmenti el suport al PDR català, ja que la retallada del 74% de l'aportació estatal no té cap justificació. L'Estat espanyol només destinarà 60 milions d'euros als ajuts per al desenvolupament rural fins al 2020, mentre que durant el període 2007-2013 va aportar-hi 230 milions. Aquesta important reducció perjudicarà programes com ara per a la incorporació de joves al sector agrari professional, les inversions per fer viables les explotacions i el suport per cobrir l'augment de costos de producció derivats de les pràctiques agroambientals definides en l'àmbit europeu.

LA XIFRA

74
per cent de retallada
al PDR, que ha passat dels 230 milions del període 2007-2013 als 60 fins al 2020.

LA FRASE

S'encariran les pòlisses que han de pagar els productors, i per tant, disminuiran les contractacions
Francesc Boronat
President de JARC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.