Economia

Draghi deixa clar que el BCE no té límits d'actuació

El regulador europeu rebaixa la previsió de creixement i d'inflació

Incrementa el límit del pla de compra de deute

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, no posa límits a l'actuació del regulador europeu a l'hora de fer front a les inclemències de l'economia. “No tenim límits” a les possibilitats de la institució de fer més en matèria de política monetària, alhora que va assegurar que estava a punt i disposat a fer el que calgui si la situació ho requereix.

El regulador europeu ha mantingut els tipus d'interès en el mínim històric del 0,05%, mentre ha revisat a la baixa les previsions de creixement i d'inflació com a conseqüència de les turbulències que afecten les economies emergents i l'evolució dels preus del petroli.

Segons les noves previsions, el BCE situa el creixement del PIB de la zona euro en l'1,4% per aquest any, una dècima menys del previst al juny, i pel 2016 situa l'expansió en l'1,7%, dues dècimes menys. A llarg termini, també hi ha hagut rebaixa i pel 2017 s'espera un creixement de l'1,8%, contra el 2% que s'havia previst. La caiguda de la demanda externa i el creixement més feble dels països emergents són els motius que han fet empitjorar els pronòstics del juny passat.

La inflació no remunta

Pel que fa a la inflació, la situació apunta inclús a pitjor. El BCE preveu que la zona euro tanqui el 2015 en el 0,1%, contra el 0,3% augurat al mes de juny, i pel 2016 espera un repunt de l'1,1%, quatre dècimes menys que el que s'havia avançat. Pel 2017 es preveu un increment dels preus de l'1,7%, contra l'1,8% pronosticat.

Presumint de la disposició de l'organisme a adaptar el seu programa de compra de deute a les necessitats de l'economia, Draghi va informar de l'increment del límit del programa de compres de cada emissió de deute, que passa del 25% al 33%. El consell de govern del BCE –va assegurar el seu president– “ha destacat la seva predisposició i capacitat per actuar” de cara a incrementar els seus estímuls monetaris si fos necessari, “utilitzant tots els instruments de què disposa”. En aquest sentit, el banquer italià va confirmar que la institució continuarà fent compres per import de 60.000 milions d'euros mensuals fins a finals de setembre del 2016, com estava previst, o “més enllà si fos necessari”. És a dir, fins que la inflació se situï al voltant del 2%.

“Tenim proves que la nostra política monetària funciona”, va assegurar el president del BCE abans de destacar la millora del crèdit i la reducció dels diferencials del seu cost en països “amb problemes”, com ara l'Estat espanyol, Itàlia i França.

LA XIFRA

0,1
per cent
és on el BCE situa la inflació en el tancament del 2015, alertant que algun mes podria ser, fins i tot, negativa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia