Economia

Els pisos s'apugen un 5,5%, l'alça més elevada de la crisi

S'encareixen més els de segona mà que no pas els d'obra nova

La pujada a l'Estat espanyol és del 4%, amb més encariment dels immobles nous

Al juliol es van vendre 5.267 pisos, un 17% més

L'indicador de preus de l'habitatge torna a apuntar en sentit ascendent, després que en els darrers vuit anys la tendència, ben clara, hagi estat a la baixa. Els preus dels habitatges van augmentar un 5,5% durant el segon trimestre de l'any, l'increment més elevat que s'ha registrat a Catalunya des del tercer trimestre del 2007, quan els preus en aquell període van incrementar fins a un 6,5%. Amb aquest creixement del preu de venda dels pisos, Catalunya acumula cinc trimestres consecutius d'augments de preus, des del segon trimestre de l'any passat, segons les dades recollides per l'INE, l'oficina estadística espanyola. L'any 2013 encara es registraven ajustos dels 7% i el 8% però també del 13%, i les caigudes el 2012 van arribar a ser de més del 17%. De fet, els descensos de preus es van iniciar el primer trimestre del 2008 i es van allargar, de manera ininterrompuda, durant 25 trimestres.

La xifra del 5,5% registrada entre els mesos d'abril i juny fa referència a la variació general, que és del 5,1% en el cas dels habitatges nous i també del 5,5% pel que fa als de segona mà. De fet, els experts interpreten que el fet que s'encareixin més els pisos usats és per la falta de promocions noves, sobretot en zones amb alta demanda, com el centre de les ciutats.

A l'Estat espanyol, el comportament dels preus el segon trimestre de l'any també va ser positiu, tot i que l'indicador general es va quedar en el 4%, amb majors pujades en l'habitatge nou (4,9%) que no pas en el de segona mà (3,8%), a la inversa del que va passar al Principat. Totes les comunitats autònomes van registrar un augment de preus, llevat de Castella-la Manxa, que els va mantenir.

La segona mà es ven més

A banda de l'informe sobre l'Índex de Preus de l'Habitatge, l'INE va publicar ahir també les dades relatives a l'Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat del mes de juliol –que reflecteixen, però, les vendes que es van fer uns dos mesos enrere– i que xifren en 5.267 els pisos venuts al juliol, un 17% més en relació amb el juliol del 2014 i que se situa a nivells del juliol de l'any 2010, quan es van vendre 5.835 habitatges. Les operacions de compravenda a Catalunya van estar protagonitzades bàsicament per les transaccions de pisos de segona mà, que al juliol van representar el 86,6% del total de les vendes.

En el conjunt de l'Estat espanyol, les operacions de compravenda van créixer al juliol un 13,86% i els habitatges de segona mà van representar el 80,45% del total de les operacions.

Un sector castigat que s'anima

Que el sector és mou és una realitat que comencen a detectar ja, des de fa alguns trimestres, les estadístiques oficials. Després d'anys a la baixa des que al 2007 es toqués sostre, els experts s'han atrevit a anunciar un canvi de tendència que ja s'està notant, malgrat algunes oscil·lacions. El director del gabinet d'estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, destacava ahir que “el salt del segon trimestre del 2015 és rellevant, tot i que no hem de perdre mai de vista d'on venim: anys en què els preus no han deixat de baixar”. “Si parlàvem de certa tendència a l'estabilitat al 2014, ara al 2015 podem dir que aquesta línia d'evolució s'ha consolidat”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona