Gran angular

La sagnia dels ERO s'atura

El nombre de treballadors afectats s'ha reduït a nivells similars a l'any 2006

La sagnia d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) a Catalunya ha començat a cicatritzar. Les xifres mensuals ja no són tan cruentes com o eren mes rere mes i exercici rere exercici des de l'any 2009. El punt àlgid es va registrar l'any 2012, amb un total de 5.900 expedients i més de 84.000 treballadors afectats

Lluny queda aquell drama. Segons les darreres dades disponibles del Departament d'Empresa i Ocupació del mes d'agost, publicades aquesta setmana, enguany hi ha hagut una reducció del 44% en el nombre de procediments de regulació d'ocupació respecte al mateix mes de l'any passat i una baixada del 55% de casos si es compara en el conjunt anual.

En xifres totals, de gener a agost del 2015 s'han registrat 993 expedients davant els 2.250 que es van comptabilitzar un any abans. I quant a nombre d'empleats afectats la xifra s'ha reduït a menys de la meitat respecte de l'any anterior, en passar de 32.000 treballadors a 13.800. Aquesta és una dada que no es registrava des de l'any 2006, quan al voltant 8.300 treballadors catalans estaven vivint un ERO en primera persona. Des d'aleshores se'n va registrar un creixement exponencial que no s'ha suavitzat fins aquests darrers mesos.

Agost.

Si es compara l'últim mes de què es tenen dades, agost -un període habitualment amb poca activitat-, es veu com també s'ha reduït el nombre de procediments en passar de 46 a 26. José Juan Marín, coordinador sectorial de CC OO Indústria, considera: “Hi ha una clara millora, l'afectació ja no és tan elevada, però probablement perquè ja s'han ajustat les plantilles tant com podien, ja no hi ha marge.” Des d'aquest sindicat, per exemple, van passar el 2013 de participar en 142 expedients a 67 el 2014 i a 27 fins al mes de juny.

Per la seva banda, Marc Carrera, soci del despatx d'advocats Sagardoy a Catalunya, especialitzat en temes laborals, creu que ja s'ha superat un punt d'inflexió de la crisi i que les empreses comencen a planificar i fer més estratègies de futur, que no pas com feien fins ara.

Des de CC OO es lamenten, però, que la xifra encara podria ser més bona perquè entenen que molts dels darrers expedients que s'han presentat no responen a causes objectives econòmiques, sinó a uns últims ajustaments de plantilla abans de les eleccions al govern central del desembre. “Amb un canvi a La Moncloa amb Podemos o fins i tot el PSOE, es derogarà la darrera reforma laboral del PP i per tant s'encrudiran les exigències legals per a autoritzar els ERO. Així ho han anunciat en els seus programes electorals”, diu Jordi Arnaiz, Secretari General CC OO Indústria Vallès Occidental.

Per a Marín, les empreses Valeo o Ibérica de Altavoces en són un exemple . La primera ha anunciat el tancament de la fàbrica de Martorelles i el trasllat de l'activitat productiva a Saragossa, “tot i que la planta d'aquí ha estat considerada la més productiva del grup i que els treballadors que es volen remetre no hi caben a la planta aragonesa”, afegeix Marín, que explica que Ibérica de Altavoces ha presentat tres cops un mateix expedient d'extinció mal plantejat i sense arguments objectius perquè fos autoritzat.

No té aquesta percepció Marc Carrera en el seu dia a dia de treball sobre temes laborals amb grans i mitjanes empreses situades a Catalunya. “Nosaltres no hem apreciat aquests moviments empresarials davant d'un possible canvi de govern central, més aviat veiem que s'ha superat la idea de la congelació com a mesura preventiva i davant la incertesa del futur.”

Sigui com sigui, el cert és que el mes de setembre ha estat tradicionalment un mes complex en les relacions laborals. Hi ha una norma no escrita que ni abans de vacances d'agost ni del Nadal se solen presentar expedients de regulació d'ocupació, així que pel setembre, a la tornada de vacances s'acumulen més casos de reestructuracions empresarials. A més, segons expliquen els experts, habitualment, com que les anàlisis auditades de les empreses s'acaben entre juny i juliol, no és fin al setembre que prenen la decisió.

Setembre negre al Vallès

“No recordo un setembre amb un nivell de conflictivitat com aquest”, explica desconsolat el responsable d'indústria de CC OO al Vallès Occidental, Jordi Arnaiz.

La comarca ha rebut el mes de setembre amb tres casos de companyies que baixen la persiana i que deixen sense feina més de 300 persones. Els prop de 80 empleats de la planta de Terrassa de la multinacional Schlegel-Taliana van rebre la notícia del tancament el setembre i ara estan en procés de negociació. Poc després Castellon Automotive, de Ripollet, que dóna feina a unes 200 persones, anunciava també el seu tancament. I se sumava al carro Jofesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona