Gran angular

L'ametlla puja a la muntanya russa

Els productors passen de patir pels robatoris a témer per si baixa de preu

Ha calgut activar els Mossos per recobrar 720 quilos d'ametlles robades

En només unes setmanes de diferència els productors catalans de fruita seca han vist com la causa dels seus neguits es transformava radicalment. Han passat d'haver de preocupar-se perquè la collita cotitzava cara a patir per si continua perdent valor.

Els òptims preus que es pagaven pel quilo d'ametlla a les acaballes d'estiu, coincidint amb l'arrencada de la campanya de recollida, van incentivar tot un seguit de robatoris en les finques. Fins i tot van caldre actuacions específiques de vigilància per part dels Mossos d'Esquadra que, després de mitja dotzena de detencions, van aconseguir recuperar més de 720 quilos d'ametlles que presumptament havien estat sostretes. Els Mossos admeten que es fa difícil seguir el rastre dels lladres i, de fet, fins i tot és complicat tenir un control acurat de les finques que han estat assaltades perquè els perjudicats hi ha vegades que ni tan sols ho denuncien.

Rafel Español, responsable nacional del sector de la fruita seca de la Unió de Pagesos, manifesta que “si una cosa va cara, se'n roba. Difícilment hi haurà algú que es posi a robar allò que no té valor”.

El fet que el quilo d'ametlla s'hagi enfilat fins a la franja d'entre els 8,5 euros i els 9 euros ha estat motiu de satisfacció per als productors però, alhora, de maldecaps per si apareixia algú interessat a arrasar els camps per aconseguir un bon botí.

El que puja, baixa.

Tot i aquesta bona arrencada de campanya, els preus han iniciat una progressiva davallada a la baixa i ja se senten laments per si acabaran caient a valors que comprometen la rendibilitat. Rafel Español posa de manifest que “en dues setmanes els preus han baixat més d'un euro i mig el quilo”.

Explica que la collita ha anat avançant i que l'entrada en el mercat d'un gran volum de producte en poc espai de temps ha afectat directament en el desinflament de preus. “Es fa difícil preveure fins a on podran continuar baixant”, diu.

La causa de la caiguda de preus queda clara, però què va provocar una arrencada tan òptima?

La cotització de la collita al Camp de Tarragona, principal productor del país, s'ha vist beneficiada per la sequera que ha afectat Califòrnia. L'estat nord-americà és un poderós actor en el mercat mundial de l'ametlla i de la fruita seca i, si a Califòrnia pinten magres, la resta de productors en surten beneficiats.

La depreciació de l'euro a favor del dòlar també ha tingut incidència a l'hora de fer més atractives les exportacions, un factor molt interessant per penetrar amb força en mercats com la Xina i els Emirats Àrabs, esdevinguts uns importants consumidors de fruita seca. I no són els únics que hi mostren interès, perquè en deu anys la demanda mundial d'ametlles s'ha doblat.

L'Estat espanyol és un dels tres principals productors mundials d'ametlla (a molta diferència dels Estats Units, que domina el mercat de manera folgada). Catalunya té, alhora, un pes específic determinant en la quota que computa com a espanyola.

La major part de la producció d'ametlla, igual com passa amb la resta de gamma de fruita seca, es destina al món a la indústria agroalimentària, com el gelat, les xocolates, la pastisseria o el torró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)