Economia

Els EUA i el Pacífic segellen un pacte comercial històric

Washington, Tòquio i deu nacions més de la conca del Pacífic tanquen un acord per al comerç lliure

Obama espera un fort increment de l'exportació de productes fabricats als Estats Units

Les nacions de la conca del Pacífic són la llar de 29 dels 50 ports d'embarcament de contenidors més actius del món, fet que fa de la regió un dels punts neuràlgics dels enviaments a l'estranger. Atesa la gran activitat econòmica de la zona, no és d'estranyar que el president dels Estats Units, Barack Obama, hagi perseguit en els darrers cinc anys un acord per establir un marc de lliure comercial amb algunes de les principals economies de la conca del Pacífic. Ahir, després de superar diversos estira-i-arronses finals, els EUA, el Japó i deu nacions més de la regió van firmar un pacte de lliure comerç que unirà el 40% de l'economia mundial.

L'Acord Transpacífic de Lliure Comerç (TTP) posa els fonaments econòmics al tan anhelat pivot cap a l'Àsia de l'administració Obama, una estratègia geopolítica dissenyada per la Casa Blanca per contrarestar l'incessant ascens financer i polític de la Xina, país que, no en va, no forma part del pacte. “Quan més del 95% dels nostres clients potencials viuen fora de les nostres fronteres, no podem permetre que països com ara la Xina escriguin les regles de l'economia mundial”, va afirmar ahir el president dels EUA a través d'un comunicat. “Nosaltres hem d'escriure aquestes regles i obrir nous mercats als productes nord-americans”, hi va afegir l'inquilí de la Casa Blanca, que espera que el nou acord comercial transpacífic generi nous llocs de treball al país i suposi un fort increment en l'exportació de productes estampats amb la insígnia Made in America.

L'acord facilitarà el comerç lliure d'impostos en la majoria dels béns, així com la reducció d'aranzels sobre altres productes. Alhora, proporcionarà el reconeixement mutu de diverses regulacions, incloent un període d'exclusivitat per als medicaments biològics derivats d'organismes vius i la protecció de patents per als productes farmacèutics. Aquest darrer va ser el punt més debatut durant la marató de negociacions que ha tingut lloc a la ciutat nord-americana d'Atlanta en l'última setmana, ja que els països en desenvolupament busquen tenir un accés més ràpid als medicaments genèrics.

Farmacèutiques

L'acord estableix almenys un període mínim de cinc anys durant el qual les empreses farmacèutiques tindran drets exclusius per vendre tractaments elaborats a partir d'organismes vius. El període és inferior als 12 anys d'exclusivitat que permet la llei nord-americana, però superior al que es preveu en països com ara el Vietnam, on les previsions establertes en el pacte podrien fer augmentar el cost del tractament del VIH, per exemple.

Sota el tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord, el 62,5% dels components dels vehicles han de provenir del continent per evitar els aranzels d'importació. Amb el nou tractat transpacífic, el percentatge es redueix al 45%. Alhora, l'acord dóna als productors nord-americans de bestiar accés a nous mercats i simplifica les regles d'inspecció de fruites i verdures, mentre redueix els impostos en diversos productes agrícoles.

El Japó estableix una nova quota lliure d'impostos de 50.000 tones d'arròs a exportar als EUA, que s'incrementarà amb el pas dels anys. Per la seva banda, el Canadà ha acceptat incrementar les quotes de productes importats, malgrat el zel amb què protegeix la producció d'aliments com ara els ous i la llet. El pacte ha de ser signat ara formalment pels líders dels dotze països i, posteriorment, ratificat pels respectius parlaments.

LES XIFRES

40
per cent de l'economia mundial, representa les nacions que formen part de l'acord TTP.
12
països formen part d'un acord que deixa al marge la Xina, en un intent de contenir la seva influència.
Les claus

Un pas endavant en la contenció de la influència de la Xina

D.T

Els actuals membres de l'Acord Transpacífic de Lliure Comerç (TPP) són Austràlia, Brunei, el Canadà, els Estats Units, el Japó, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, el Perú, Singapur, Xile i Vietnam. En el pacte es preveu la incorporació futura de Corea del Sud, Taiwan i les Filipines, i s'hi manté al marge la Xina, país al qual es pretén forçar a acceptar els estàndards establerts en l'acord transpacífic.

Continent emergent

L'inquilí de la Casa Blanca, Barack Obama, ha advocat des de fa anys per pivotar les polítiques geoestratègiques dels EUA envers l'Àsia, conscient de la importància d'un continent en emergència. L'Acord Transpacífic de Lliure Comerç suposa la columna vertebral econòmica d'una política que busca la contenció de la influència de Pequín al continent asiàtic. Així, Obama i el seu principal soci al TTP, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, pretenen superar la Xina amb la creació d'un nou marc econòmic regional que equilibri la balança d'importacions i exportacions. Pequín vigila, doncs, de ben a prop l'evolució del TTP, mentre aspira a acordar, per la seva banda, noves regions de lliure comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia