Economia

L'economia gironina, a l'alça el 2015

La bona marxa de la indústria, el turisme i la construcció intensifica la recuperació, segons el Consell de Cambres

L'economia gironina viu una recuperació intensa durant aquests tres primers trimestres de l'any, segons es va avançar ahir a la Cambra de Girona durant la presentació de la 50a edició de la Memòria Econòmica de Catalunya, impulsada per Banco Santander. Segons les mateixes fonts: indústria, turisme i construcció són els sectors que, aquest 2015, afavoreixen aquest creixement positiu, en contrast amb el comerç.

El repunt de l'indicador de confiança empresarial durant el tercer trimestre a Girona supera la mitjana catalana. Segons el Consell de Cambres, aquesta major confiança empresarial de l'economia gironina és el resultat tant d'un millor comportament de la demanda interna com de les exportacions. Les exportacions van registrar una acceleració del creixement interanual de fins al 8,1%, del gener al juliol, i, sobre la demanda interna, l'indicador de matriculacions de vehicles també assenyala una intensa recuperació, amb un creixement del 30%, del gener a l'agost.

Pel que fa als sectors, la demarcació gironina és la que presenta la millor evolució de la marxa dels negocis en la indústria en els primers dos trimestres, i la construcció comença a registrar també un augment en aquest apartat, mentre que a Catalunya en general encara retrocedeix.

El comerç no repunta

Mentre que el sector del comerç registra una evolució negativa –tot i que en el segon trimestre està a punt d'estabilitzar-se–, el turisme arriba a una xifra rècord en nombre de viatgers en els primers vuit mesos de l'any gràcies, sobretot, a l'augment del turisme interior, amb un creixement del 18% respecte d'un any enrere. Concretament, el nombre de viatgers entre el gener i l'agost va superar la xifra de 2,5 milions de persones; un 9% més que un any abans. Les mateixes fonts assenyalen que “com a resultat d'aquest intens procés de recuperació econòmica, l'economia gironina està creant ocupació a bon ritme”. La construcció i els serveis s'acosten a unes taxes de creixement del 4% i la indústria, del 2,5%.

La Memòria Econòmica de Catalunya 2014 va ser presentada per la seva directora, Carme Poveda, i la professora Esther Martínez-Garcia, que va presentar una anàlisi del sector turístic a la demarcació. L'acte va ser presidit pel president de la Cambra, Domènec Espadalé, i va tenir la presència de Luis Herrero, sotsdirector general de Banco Santander.

LES XIFRES

9%
més de turistes
van viatjar a la demarcació de Girona durant els primers mesos de l'any respecte del 2014.
4%
de creixement
hi ha hagut durant aquests primers vuit mesos de l'any en els sectors de la construcció i els serveis.

Els sectors motor del 2014

La memòria destaca que el sector dels serveis ha estat el motor de la recuperació de les afiliacions en totes les comarques gironines durant el 2014. També destaca que la indústria ha tingut un impacte significatiu en comarques com ara la Garrotxa, on el creixement es reparteix pràcticament a parts iguals entre aquest sector i el dels serveis. Aquesta comarca és la que té un major pes dels afiliats a la indústria sobre el total, amb un 38% dels afiliats que hi treballen. La contribució de la indústria al creixement global dels afiliats també és significativa a la Selva, amb un 29% dels afiliats totals de la comarca.

D'altra banda, també es destaca la contribució positiva del sector de la construcció al creixement de l'afiliació global al Baix Empordà, que, tot i ser poc definitiu, suposa un punt d'inflexió a la tendència dels últims anys, caracteritzada per importants contribucions negatives al creixement.

Pel que fa les empreses amb assalariats, a la demarcació s'ha situat en 28.423, l'11,1% del total de Catalunya. El teixit empresarial s'ha reduït un 0,8%, la meitat del que ho ha fet en el conjunt de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona