Economia

Una cervesa molt cara

El fabricant de Budweiser compra el productor de Fosters per 93.700 milions d'euros, l'adquisició més elevada de la història al Regne Unit

AB InBev realitza la tercera gran operació corporativa des del 2004 i consolida el seu lideratge amb una quota de mercat del 30%

El nou grup apostarà fort per créixer al mercat africà

Els EUAinvestiguen AB InBev per acusacions de compra de distribuïdors per frenar la competència

Desenganyi's. Begui la marca de cervesa que begui, Fosters o Budweiser, Peroni o Corona, el benefici sempre o quasi sempre acaba a les mateixes mans. I des d'ahir, la indústria global està sota control de menys agents. Perquè el gegant mundial Anheuser-Busch InBev (AB InBev), que fins ara concentrava el 20% de la quota de mercat, està a punt d'adquirir el segon competidor, la companyia britànica i sud-africana SabMiller, productora, entre altres, de les esmentades Peroni o Fosters, però també Coors Light, Miller o Grolsch. Naixerà així la cervesera més gran del món.

L'equip directiu de SabMiller ha recomanat als seus accionistes acceptar l'oferta de compra d'accions (opa) proposada per Anheuser-Busch InBev a un preu per títol de 58,9 euros. Si finalment es porta a terme, serà la major adquisició de la història d'una empresa del Regne Unit. El preu total de l'operació es calcula en 71.280 milions de lliures (96.000 milions d'euros.) Amb tot, les característiques de la venda, estructurada en part en intercanvi d'accions per evitar una elevada liquidació en impostos, l'acosta als poc més de 68.000 milions de lliures (93.700 milions d'euros).

La proposta d'acceptar, “en principi”, l'oferta d'AB InBev arriba després d'un mes d'acostaments en què el preu de sortida per cada acció havia estat de 38 lliures (50,8 euros). El pacte inclou oferir la major part de la contraprestació de l'opa en títols d'AB InBev als dos grans accionistes de SabMiller, que en controlen el 41%. Són la tabaquera Altria, de qui depèn, entre altres, la companyia Philip Morris, i el grup BevCo, en mans de la família colombiana Santo Domingo.

Amb aquesta forma de pagament, els venedors de les accions de SabMiller s'eviten la liquidació d'elevades taxes per les plusvàlues generades en cas que rebessin el pagament pels títols en metàl·lic. En saber-se la recomanació de la direcció, les accions de SabMiller, que cotitza en el mercat de Londres, van pujar un 8,6%, fins a arribar a les 39,3 lliures (52,6 euros).

Si finalment es completa l'adquisició, AB InBev s'assegurarà així un objectiu llargament perseguit, culminant una estratègia desenvolupada per l'home més ric del Brasil, el financer Jorge Paulo Lemann, des que el 2004 va comprar la cervesera belga Interbrew, fabricant de Stella Artois, ampliada quatre anys després amb l'adquisició de la nord-americana Budweiser, produïda per Anheuser-Busch.

Carlos Brito, director executiu d'AB InBev, comentava ahir que la companyia que dirigeix es va decidir a llançar l'opa després de dur a terme una recerca sobre les possibilitats d'expansió del mercat de cervesa a l'Àfrica, on SABMiller, fundada a Johannesburg el 1895, té el 28% dels ingressos.

El benefici per als consumidors, segons Brito, és evident, ja que AB InBev podria vendre les seves marques a l'Àfrica i a altres mercats on SABMiller manté grans operacions. Tot i això, AB InBev té reputació de despietada a l'hora de reduir costos. I, de fet, les seves vendes als Estats Units s'han vist darrerament compromeses en part pel fet que els clients comencen a evitar les grans marques a favor de la cervesa artesanal.

Fins i tot, el Departament de Justícia dels Estats Units està investigant les acusacions contra AB InBev que està tractant de frenar la competència amb la compra dels distribuïdors, cosa que dificultaria als cervesers artesanals col·locar els seus productes a les botigues. La gran implantació global d'AB InBev contrasta amb la relativament poca capacitat de penetració en el mercat de l'Estat espanyol, on la immensa majoria de la cervesa que es consumeix és produïda per companyies locals i per la filial espanyola de l'holandesa Heineken, per bé que algunes, com Damm, produeixen sota llicència marques com Budweiser. La primera companyia del mercat espanyol és Mahou-San Miguel, amb 11.893 milions d'hectolitres elaborats el 2014. Heineken va arribar als 10.013 milions, seguida del Grup Damm (8.328 milions d'hectolitres), Hijos de Rivera, que fabrica bàsicament Estrella Galicia (1.775 milions d'hectolitres), la Compañía Cervecera de Canarias (851 milions) i La Zaragozana, amb 675 milions.

Mahou, al capdavant a l'Estat
La presència del nou gegant al mercat espanyol serà escassa, ja que a l'Estat la cervesera líder és Mahou-San Miguel, que va elaborar 11.893 milions d'hectolitres l'any 2014. Tot seguit va situar-se Heineken, amb 10.013 milions, i, en tercer lloc, es col·loca el Grup Damm, amb 8.328 milions d'hectolitres produïts en l'exercici del 2014.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona