Economia

L'absentisme laboral puja des de l'any 2008

Foment ho atribueix al “relaxament” davant l'aparent recuperació del mercat laboral

Demana un major pes de les mútues per detectar el frau

L'estabilitat fa relaxar els ànims i abaixar la guàrdia, i alguns creuen que en matèria laboral, també. La patronal Foment del Treball Nacional va avisar ahir que l'augment de la taxa d'absentisme laboral, per primera vegada en vuit anys, té molt a veure amb la “suposada recuperació econòmica”. Segons explicava ahir Javier Ibars, director de relacions laborals de la patronal catalana, diversos elements expliquen la repuntada de l'absentisme, que estava en taxes del 4,8% l'any 2008, que es va situar en el 4,1% l'any 2013, i el 2014 va tornar a pujar fins al 4,4%. “En èpoques de crisi els treballadors tenen por de perdre el lloc de treball i una part important de l'absentisme injustificat o fraudulent s'elimina”, explicava Ibars, que hi afegia que “ara que tenim una situació de suposada recuperació econòmica i postcrisi, la taxa d'absentisme laboral torna a repuntar”. A l'Estat espanyol, i durant l'exercici del 2014, de les 251 hores no treballades (per persona i any), 2,7 corresponien a absentisme no justificat.

María Ángeles Tejada, presidenta de la comissió laboral de Foment, també va fer autocrítica i va assumir que part de l'absentisme correspon a una “mala conciliació de la vida laboral i personal”, per la qual cosa animava a un canvi de mentalitat empresarial. “L'empresa no té perquè assumir una sèrie de baixes que no es fan per motius laborals”, es queixava. Amb tot, assumia que el nivell espanyol és similar al registrat en altres països veïns, i considerava també que “el fet que els països tinguin més generositat a l'hora de cobrir o compensar les baixes laborals comporten una major taxa d'absentisme laboral”. En aquest sentit, demanava la modificació d'una sèrie d'aspectes institucionals, normatius i empresarials al respecte.

Entre altres punts, Foment del Treball estaria a favor de la gestió més eficient dels organismes competents en la matèria, com un paper més actiu de les mútues perquè aquestes puguin expedir altes mèdiques en tots els supòsits, inclosos en els processos de contingències comunes o la descongestió de les llistes d'espera als hospitals públics cedint a les asseguradores privades la realització de proves mèdiques. Per la patronal, el principal problema és la incapacitació temporal, que dóna lloc a hores no treballades, justificades i no pagades.

Foment proposa també la supressió de l'obligació empresarial de pagament de la prestació des del quart al dia número 15 de la baixa per incapacitació temporal, una servitud de la qual actualment està exempta fins al tercer dia. “No diem que no volem pagar-los, sinó que se'n faci càrrec l'administració i no pas l'empresari”, segons matisava Javier Ibars. L'absentisme és un dels principals factors de preocupació per a les empreses pels “perjudicis en les despeses directes i indirectes que això genera”, com són la pèrdua de jornades laborals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA