Economia

El sector pesquer s'esmicola

Sis embarcacions gironines sol·liciten aquest any la paralització definitiva; en dos anys, n'han desaparegut trenta-dues

En els últims vint anys, les captures han disminuït un 40%

“Si no s'inicia un canvi profund en la política europea, no hi ha res a fer”

Amb l'omnipresent tramuntana glaçant el cos, aquest dimecres de finals d'octubre en Jaume observa com la grua colpeja el buc de la Llançanenca. Està despert des de les tres de la matinada i fins passades les onze del matí no arriba el torn de la seva barca. I es posa a recordar... Tenia 17 anys quan el seu pare i el seu tiet van construir aquella embarcació. Al cap d'un any, el pare va morir i la barca n'ha estat quaranta navegant pel mar. Ell mateix, en Jaume, hi ha estat al capdavant. Els últims anys, quatre mariners formaven la tripulació d'aquest vaixell, que, com el seu nom indica, prové del port de Llançà, i es dedicava a l'art de l'arrossegament. Durant tot aquest temps, l'embarcació havia estat objecte de nombroses inversions, però, com explica en Jaume, “la pesca ja no és el que era” i, finalment, no li ha quedat més remei que posar-hi punt final. Evidentment, no deu haver estat una decisió fàcil. Assenteix amb el cap mentre mira com la grua fa miques la barca. A les drassanes del port, hi fa fred i cada cop hi queda menys gent.

La Llançanenca ha estat la tercera embarcació que l'empresa Femavi ha desballestat a les drassanes Despuig de Roses aquest matí de dimecres. Abans ha estat el torn del Felipe i de la Germans Rasset. Són tres de les sis embarcacions, amb un total de vint mariners enrolats, que aquest 2015 –segons consta fins ara al govern català– han sol·licitat ajuda per a la paralització definitiva a les comarques gironines. D'aquestes sis sol·licituds, dues han estat denegades –l'una de Blanes i l'altra de Roses–, però se n'han acceptat dues de Llançà, una de Roses i una de Palamós, que, segons fonts del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, tenien enrolats set mariners que són susceptibles de rebre compensació econòmica per la paralització definitiva.

Antoni Abad és el president de la Confraria de Pescadors de Roses i de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona. Abad també és present al port de Roses i el seu missatge tampoc és optimista. Fa pocs dies ha tingut una reunió a Vigo amb la ministra espanyola d'Agricultura, Isabel García Tejerina, i el comissari europeu de Pesca, Karmenu Vella, en què els han demanat que defensin la pesca artesanal. “Els vam dir que estem en desacord amb moltes normatives i que no som una flota d'altura, sinó artesanal, que va i ve cada dia del mar”, explica Abad, i insisteix que no té res a veure la feina d'aquestes embarcacions amb, per exemple, les de l'Atlàntic, que passen setmanes feinejant a alta mar sense tornar al port. “Si no es canvia la política europea, no hi ha res a fer. El fet de no disposar d'un lobby potent a Europa ens juga en contra”, assenyala Abad, que reconeix que aquesta situació no és exclusiva dels pescadors gironins, sinó que afecta tota l'àrea mediterrània.

El president de les confraries gironines recorda, d'altra banda, que el sector està duent a terme iniciatives reconegudes per tirar endavant, entre les quals destaquen el pla pioner de gestió de la gamba de Palamós i la iniciativa que es va impulsar per a la gestió del lluç del golf de Roses. Una altra mesura potent i reconeguda ha estat el Pesca Turisme, endegat aquest estiu i de caràcter molt temporal. “En el cas de la veda, el pescador ha fet el gest, però encara esperem la recompensa econòmica”, indica. Tot i que, segons Abad, hi ha molt bones intencions per part de la conselleria, i fins i tot del ministeri, de moment no semblen suficients per aturar el declivi d'un sector que, a més de les condicions meteorològiques, ha de fer front a una política que es gesta lluny.

LES XIFRES

5,93
per cent
va caure el valor afegit brut en la pesca a Girona el 2014, segons l'anuari de Catalunya Caixa.
32
embarcacions
de pesca han desaparegut en dos anys (2012-2014) del conjunt dels ports gironins.
40
per cent
menys de captures han tingut els ports gironins en els últims 20 anys. I un 60% menys en els últims 35.
ANNA GARRIGA

“És un repte de país”

Anna Garriga Ripoll, doctora en ciències econòmiques, és professora d'economia a la Universitat de Girona. L'any passat va rebre la medalla de la Pesca Catalana que atorga la Generalitat de Catalunya arran dels seus estudis sobre la comercialització dels productes de pesca.

El sector pesquer gironí s'enfonsa? Des de quan?
El sector pesquer gironí està enfonsat. I és greu perquè afecta una zona pesquera estratègica del Mediterrani català. En els últims 20 anys, les captures s'han reduït un 40%, però si mirem els últims 35 anys, estem parlant d'una reducció del 60%.
Si és així, quins són els factors que realment ho han propiciat?  
Hi ha diversos factors. Primer, l'evolució demostra un símptoma clar d'esgotament dels recursos naturals. Segon, els preus de mercat del peix de la nostra costa no han estat suficients per garantir ingressos dignes als nostres pescadors. Tercer, cal una política pesquera seriosa que l'Estat espanyol no ha fet mai.
En quina situació està?
El sector està en espera per veure com s'acabaran desplegant els ajuts de la nova política pesquera europea a Catalunya. Cal demanar al nostre govern que garanteixi una pesca catalana forta i sostenible. Us imagineu els nostres ports sense vaixells de pesca? Doncs...
Quines mesures hauria d'emprendre el sector
per revifar?
Els pescadors han de saber adaptar conjuntament les seves estructures organitzatives i gestionar millor les vedes, però sense una política de país els pescadors catalans no podran continuar vivint de la seva feina. És un repte de país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona