Opinió

DE MEMÒRIA

Catalunya a Filadèlfia (1877)

Els productes del tèxtil seran, a Filadèlfia, molt variats. Hi haurà, a més: “cotonias” per a veles de naus (Sensat), “teixits mecànics” (Peiró i Buxedes), “cordes” (Salvi Morbey), “gènere de punt” (Masoliver) o “xarxes mecàniques” Pere Alier)

Joan Canadell i Bruguera, enginyer industrial i multiemprenedor, ha publicat un nou llibre: Potencial d'estat (Girona, 2015), amb un subtítol contundent: Catalunya, una força econòmica inimaginable. Té un capítol sensacional, el millor segons va dir el conseller Andreu Mas-Colell el dia de la seva presentació al Col·legi d'Economistes. És el dedicat a les 80 empreses catalanes que són entre les que lideren determinats segments del mercat mundial. N'haurem d'anar parlant, car és un pas més en el que podíem llegir a: Les multinacionals industrials catalanes (Barcelona, 1998) de Jordi Fontrodona i Joan-Miquel Hernández.

Tot buscant precedents llunyans del llibre de Joan Canadell no és difícil trobar -és, segons el CCUC, a tres biblioteques: al MNAC, a la de Catalunya i a la de Ciutadella de la UPF- un llibre curiós: Cataluña en Filadelfia (Barcelona, 1876). El seu autor-editor fou un personatge difícil d'encasellar: Agustí Urgellés de Tovar (Barcelona, 1828-1895).

Al llibre hi ha una introducció signada per Emili Blanchet dedicada a explicar l'èxit econòmic de Filadèlfia. Aquest text és una prova més, si calia, de l'entusiasme que, a Catalunya i al món, genera “la més poderosa república moderna”, els Estats Units d'Amèrica...

Després, el llibre d'Urgellès presenta les empreses catalanes que volen ocupar un espai a alguna de les seccions de l'Exposició Universal de Filadèlfia. Es tracta d'unes breus autopresentacions molt sintètiques que donen moltes pistes sobre les característiques de l'economia catalana. Del 1871 i del 2015.

Els trets més destacats són l'extrema diversitat de les produccions i la vocació exportadora: a totes les empreses hi ha “expedicions a províncies i Ultramar”. Els productes del tèxtil seran, a Filadèlfia, molt variats. Hi haurà, a més: “cotonias” per a veles de naus (Sensat), “teixits mecànics” (Peiró i Buxedes), “cordes” (Salvi Morbey), “gènere de punt” (Masoliver), “xarxes mecàniques” (Pere Alier). I dos tipus de màquines directament relacionades amb la roba: les “màquines per a cosir Aurora” (Miquel Escuder) i un “aparell” de rentar la roba (Palau Cardenas).

Productes agroalimentaris.

Els productes agroalimentaris i les begudes hi són presents: olis, fruits secs, xocolates (Juncosa), “cerveses, gasoses, aigües mineromedicinals i sifons” (Josep Tersa). Més: tot tipus d'“adobs per a les terres” (Andreu Estruch). Segueix la indústria del paper: “llibrets de fumar” (Capdevila), “paper continu i a mà” (Torras), la farmacèutica: “laboratoris” (Dr.Formiguera, Dr. Amat), “Basar quirúrgic” (Josep Clauselles).

I, també, la indústria d'instruments musicals, guitarres i, especialment: “pianos” (Raynard i Maseras, Bernareggi, Vidal i Roger).

Agustí Urgellés

Format a l'Escola de Química de la Junta de Comerç, Agustí Urgellés de Tovar fou un multiempresari innovador, editor/redactor de la Gazeta Universal i iniciador de l'Exposició General Catalana (1871) al nou edifici de l'avinguda de les Corts Catalanes de la Universitat de Barcelona. Un nou edifici que, inacabat, era utilitzat com a caserna de l'exèrcit espanyol. Urgellés fou, alhora, promotor de la presència de la indústria catalana a les Exposicions de Porto (1861), Londres (1866), Viena (1873) i Filadèlfia (1876).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona