Opinió

DE MEMÒRIA

Costa-Pau, per exemple

Al 1977, Costa-Pau edita el primer volum de la versió catalana d'una obra italiana de grans dimensions dedicada als estudiants de totes les edats: ‘Ulisses. Enciclopèdia de la recerca i la descoberta'. Publicada pels Editori Riuniti, i dirigida, a Itàlia, pel matemàtic, ensenyant i membre del PCI, Lucio Lombardo-Radice

El cas de l'editor empordanès Manuel Costa-Pau (nascut a Garriguella el 1936) és un bon exemple d'un fet prou generalitzat a les terres catalanes, o és un cas singular, excepcional? Aquesta pregunta es pot tornar a fer quan tenim al davant Diana Palmer, la nova novel·la de Costa-Pau, que publica el segell Llibres del Segle de Gaüses.

Costa-Pau, un lector minuciós i enciclopèdic, va començar molt aviat a treballar en les feines de redacció, revisió, correcció, traducció, lectura, il·lustració i edició que realitzen, des del segle XV, les editorials. El 1966, als 30 anys!, va publicar un llibre molt savi i molt ben amanit: Turistes, sirenes i gent del país. Un assaig molt ambiciós, i ben erudit, sobre un doble èxit: el dels treballadors i capes mitjanes europeus que havien aconseguit anar arrencant les vacances pagades, i el dels industrials catalans, mallorquins i valencians que anaven generant, a contracorrent, un nou i decisiu sector econòmic, que seria un sector fonamentalment exportador.

El que sorprèn més no és que un redactor editorial escrigui un llibre important, sinó que ho faci tan aviat: un xic abans dels 30 anys (al 1962, el Joan Fuster de Nosaltres, els valencians tenia 40 anys, i al 1964, el Francesc Candel d'Els altres catalans, en tenia 39, d'anys).

Al 1977, Costa-Pau edita el primer volum de la versió catalana d'una obra italiana de grans dimensions dedicada als estudiants de totes les edats: Ulisses. Enciclopèdia de la recerca i la descoberta. Publicada pels Editori Riuniti, i dirigida, a Itàlia, pel matemàtic, ensenyant i membre del PCI, Lucio Lombardo-Radice. Els 12 volums de la traducció /adaptació catalana van anar apareixent regularment, i amb un espectacular èxit de vendes, entre 1977 i 1985.

El primer volum, en una petita editorial Avance, i els altres 11 volums, i la reimpressió iniciada al 1987, en una empresa creada per editorial Planeta: les Edicions Ulisses, dirigida per Rafael Borràs.

Els llibres més venuts –desenes de milers d'exemplars- de Manuel Costa-Pau són els volums d'Ulisses. L'onzè, publicat al 1984, era absolutament original. El seu títol: Els Països Catalans. Definits, d'entrada, així: “Els Països Catalans són constituïts per les illes Balears i una llenca de terres continentals, de forma vagament triangular, situades vers la part occidental de la Mediterrània” (pàg. 18). Seguien unes pàgines esplèndides on l'economia ocupava un lloc destacat: “Hom parla d'austeritat, de salvar tots els llocs de treball salvables, de lluita contra l'atur, de no retrocedir en les conquestes assolides pels treballadors.”

Per a això,“cal explicar d'antuvi el funcionament del mode de producció contemporani. Cal descobrir els centres neuràlgics del capitalisme, veure sota quines formes operen, sovint amb una subtilesa refinadíssima” (pàg. 36). I, al 1984, érem lluny de les refinades subtileses de la digitalització informàtica!

Súnion

El 1974, Josep Costa-Pau, un dels germans de Manuel, va començar els cursos escolars d'una empresa innovadora: l'escola Súnion, localitzada, llavors, al barri de les Corts de Barcelona. Una escola on “no hi ha classes en el sentit tradicional, on el professor segueix els alumnes, ... i els alumnes tenen una prova cada dia.” Al darrere, Joan B. Cendrós i Floïd.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona