Economia

Cuina de les estacions

L'estrella Michelin va arribar l'any 2001 i també tenen un sol Repsol

Expliquen que l'estrella els va caure com un clatellot perquè no estaven preparats, però reconeixen que els va canviar la vida i la clientela

Canvien de dalt a baix la carta tres cops l'any

i fan una cuina tradicional però evolutiva, natural i amb productes de qualitat

El tan anomenat‘quilòmetre zero' ja fa molts anys que es practica al restaurant Can Simón de Tossa de Mar
Els germans Lores van créixer entre plats i cassoles i de petits tenien clar que seguirien el negoci

Sorprèn quan el xef del restaurant Can Simón de Tossa de Mar, Xavier Lores i el seu germà i cap de sala i sommelier, Josep Maria, expliquen que l'estrella Michelin els va caure com un clatellot, perquè no estaven preparats. Recorden a la perfecció aquell dilluns de la primavera del 2001, quan dues parelles es van parar al restaurant per dinar, tot tornant de la platja i vestits [correctament] però amb pantalons curts. “Sembla que nosaltres vam ser la seva segona opció. Es van parar a dinar a casa perquè el primer restaurant que havien escollit per menjar no els va agradar”, assegura Xavier. Aquell dia, però, no es van presentar oficialment. Simplement, després de dinar, van pagar i van marxar.

Els germans Lores van haver d'esperar dos dies per saber que
els “senyors de Michelin”, que és com els anomena en Xavier, havien dinat a Can Simón perquè
el dimecres, quan els inspectors d'aquesta prestigiosa guia van decidir tornar a provar “el nostre menjar” aleshores sí que es van presentar, i segons explica divertit en
Xavier, els van demanar perdó per la indumentària de platja que portaven.

El mes de novembre van llegir als diaris que els donaven l'estrella. No se l'esperaven. “Nosaltres coneixíem les guies que tu pagues perquè ells incloguin el teu restaurant a les seves pàgines i et regalin unes quantes revistes, però no n'havíem sentit a parlar gaire, de les estrelles Michelin”, comenten.

El guardó els va “canviar la vida” i la clientela, perquè l'estrella porta gent d'arreu del món. En Xavier diu sentir-se orgullós d'haver aconseguit aquest reconeixement –el segon que es donava a un restaurant de les comarques gironines–, però, que tot i el guardó sempre han tingut la llibertat de fer el que els ha agradat i “els clients ho accepten”. “No treballaríem tan a gust si no fos així”, assegura Xavier. El restaurant dels germans Lores també disposa d'un sol
Repsol.

Els turistes van arribar a Tossa de Mar als anys cinquanta, atrets per aquell poble de pescadors que es veia a la pel·lícula Pandora i l'holandès errant, protagonitzada per l'actriu Ava Gardner. Aquesta també era la professió de l'avi i la baba –l'àvia– dels germans Lores. Quan es van casar l'àvia arreglava les xarxes i l'avi tenia una barca a Can Codolà i tot el que pescava ho venien a la peixateria del poble. Però la pesca no donava prou i “l'àvia estava farta d'haver de menjar cada dia el peix que l'avi no podia vendre, com ara llagosta, o d'haver-lo de canviar els caps de setmana per pollastres”. I amb els turistes, els avis d'en Xavier i en Josep Maria van entreveure un nou futur i van decidir muntar un bar on els tes, els cubalibres i les maduixes van acabar sent molt ben acceptats entre la clientela. “L'àvia estava a la barra i l'avi, a qui li agradava molt parlar i tenia molta facilitat per relacionar-se amb la gent, feia el xou amb els estrangers”, mantenen els germans Lores.

Al cap d'uns anys, els pares d'en Xavier i en Josep Maria van decidir continuar el negoci de la restauració. Per això van convertir la planta baixa de l'antiga casa dels avis en un restaurant i batejar-lo amb el sobrenom que tenia l'avi, Can Simón.
“Es deia Bonfilio, un nom que sembla que només li va agradar al seu padrí. Per sort, com que cada any participava a la processó i li tocava portar el sant Simon, se'l va acabar coneixent per aquest nom”, manté.

Als inicis de Can Simón s'hi servia cuina tradicional amb productes locals. Els germans Lores van créixer entre fogons, cassoles, plats i clients “i això ens agradava de veritat”.Quan es van fer grans no van tenir necessitat de buscar una professió perquè sempre havien sabut que continuarien el negoci familiar. Això sí, canviant-li “algunes coses”.

Abans, però, en Xavier va decidir anar a estudiar a Blanes i a l'Escola d'Hostaleria de Girona cursos “monogràfics” i “cuina clàssica” (la que serveix de base per a la cuina) i en Josep Maria es va decantar per la pastisseria que també va estudiar a Girona i Vilamalla i els vins. Tots dos practicaven al restaurant de casa. Abans d'incloure un nou plat a la carta, ho posàvem d'aperitiu i “així sabíem si el plat agradava o no al client”. “Vam tenir la sort que la mare, que era la que aleshores gestionava el restaurant Can Simón, no ens va posar mai cap problema amb res”, diuen.

Actualment, Can Simón dóna la possibilitat de triar entre tres menús i una petita carta, que s'adapta segons la temporada i que canvien de dalt a baix tres cops l'any. Elaboren molt de peix, perquè el restaurant és a Tossa i tenen el mar a cent metres. I fan una cuina tradicional però evolutiva, natural i amb productes de màxima qualitat.
“I tot això amb presentacions molt modernes”, diu Xavier, que assegura que el “famós quilòmetre zero” ja fa molt de temps que es practica a Can Simón. Això mateix passa amb els postres, que prepara en Josep Maria. Els preus, segons asseguren els germans Lores, són ajustats.

Els responsables del restaurant expliquen com treuen plats nous. Si bé als inicis ho donaven a provar als clients per estar-ne segurs que el que feien era ben acceptat, ara “el cervell ja treballa d'una manera que sense haver-ho de provar ja s'intueix el gust que tindrà”. “Quan jo penso en un roger no se m'acudirà afegir-hi orenga, perquè em sona a pizza. Però en canvi un roger amb fonoll marí em lliga molt més”, diu Xavier.

Can Simón és un restaurant petit. Consta de dues sales i té una capacitat per a 25 persones. La cuina és gran i, segons van explicar els germans Lores, no tardaran a fer-hi remodelacions que també arribaran a l'entrada del restaurant. Hi treballen cinc persones els caps de setmana i durant l'any hi tenen alguns estudiants de pràctiques que volen conèixer de primera mà com elaboren els plats en aquest restaurant.

La cuina de Can Simón
Carrer Portal, 24 17320 Tossa de Mar
Menús
Menú degustació (95 euros)
Menú degustació i maridatge (105 euros)
Menú clàssic (65 euros)
Carta (de 48 euros a 85 euros)
Tancat
Diumenge nit, dilluns i dimarts, excepte estiu i festius. Fan vacances del 9 al 30 de novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró