Saturats de porcs
La cabanya ha augmentat per sobre de la demanda a tota la UE
Es preveu una frenada progressiva del creixement, tot i que el preu de la carn ja està per sota del cost
Indústria i ramaders confien en la promoció
Els mercats estan inundats de carn de porc des de fa mesos, com a conseqüència d'una sobreproducció a escala europea. Fins ara, els preus a l'Estat espanyol havien resistit, però productors i indústries càrnies comencen a experimentar una creixent davallada. Les darreres setmanes, la cotització a Mercolleida s'ha enfonsat fins als 0,99 €/kg, un preu que no s'havia registrat des del 2009. Se situa per sota del cost de producció, que ha estat d'1,09 €/kg durant el primer semestre d'enguany. Respecte a la mitjana dels darrers vuit anys, el preu de la canal ha baixat un 10,1%, mentre que el descens és del 12,6% en la cotització de l'espatlla, destinada a l'elaboració d'embotits, segons dades de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic). El sector reconeix que la crisi no és passatgera i, previsiblement, comportarà la frenada d'un sector clau de l'agroindústria catalana.
Amb Alemanya i Holanda, l'Estat espanyol és el principal productor de porc europeu, amb Catalunya com a puntal. El porcí representa el 75% del sector carni català. En els darrers tres anys, diversos factors han esperonat tant l'ampliació com les inversions en noves granges. S'ha vist afavorit pel baix preu del cereal, la reducció de la cabanya a tot Europa per l'aplicació de la legislació de benestar animal i la frenada de les exportacions dels EUA –l'altre gran productor mundial– per un problema sanitari. Josep Collado, secretari general de la Fecic, explica: “Les rendibilitats eren molt bones i es van començar a produir porcs i més porcs... Es va crear una situació fictícia.” Però la frenada de la producció, que encara no ha començat, serà lenta: aquest primer semestre, la cabanya porcina catalana s'ha incrementat un 7,6%, fins i tot per sobre de l'espanyola (4,9%). I la producció ha crescut un 3%. Massa carn per a un consum que es manté estable a la UE. “El panorama és complicat”, assegura Collado.
La recerca de nous mercats per al porcí tampoc és senzilla. Actualment, la meitat de la producció estatal s'exporta, sobretot a França, Portugal i Itàlia. En menys mesura, també a mercats asiàtics, on l'increment del nivell de vida impulsa el pes de la carn en la dieta. Ara bé, “els mercats internacionals per al porc català estan ja gairebé tots oberts, des de Taiwan fins al Vietnam, i si encara creixen és per l'augment demogràfic a l'Àsia”, assenyala Collado. El tancament de les fronteres russes a les importacions europees, a causa de la guerra d'Ucraïna, és una dificultat afegida per donar sortida a l'excés de producció. Catalunya hi venia unes 100.000 tones de porc.
En vista d'aquest escenari, el sector considera que per tornar a un equilibri entre oferta i demanda s'ha d'incrementar el consum. “Cal fer-ne més promoció”, assenyala Rossend Saltiveri, responsable nacional del porcí de la Unió de Pagesos. Les indústries hi coincideixen, però la tasca no és ni senzilla ni ràpida, “i l'informe de l'OMS no hi ajuda”.
LES FRASES
Nous ajuts per a la congelació de carn
En un intent de fer remuntar els preus, la UE es prepara per activar, un altre cop, i a partir del gener vinent, l'emmagatzematge privat de carn de porc. Amb la mesura, que inclou ajuts, es pretén retirar producte del mercat temporalment i incentivar-ne així la demanda. El febrer passat, però, ja es va activar per tres mesos aquesta congelació de carn i el resultat va ser “modest”, com ha reconegut el comissari europeu d'Agricultura. Ara es preveu incrementar un 20% la quota d'ajut als productors i també s'hi inclouen els greixos. La CE preveu que l'Estat espanyol tanqui l'any amb un increment del 8,2% de la producció de porc respecte al 2014. La indústria valora positivament la mesura, però també assenyala que només és una solució a curt termini, segons Josep Collado, perquè la sortida dels estocs, tard o d'hora, tornarà a enfonsar els preus.
La reducció de l'oferta dependrà, en gran mesura, d'un canvi més estructural. “La crisi comporta un fre al creixement, i és lògic. Però
la reducció de la cabanya és un interrogant ara mateix. Tot dependrà dels costos
de les explotacions i també del finançament”, assegura Rossend Saltiveri. La integració del sector a Catalunya és majoritària i “globalment el fa més competitiu, perquè els costos són menors”, afegeix.