Economia

Saturats de porcs

La cabanya ha augmentat per sobre de la demanda a tota la UE

Es preveu una frenada progressiva del creixement, tot i que el preu de la carn ja està per sota del cost

Indústria i ramaders confien en la promoció

Els mercats estan inundats de carn de porc des de fa mesos, com a conseqüència d'una sobreproducció a escala europea. Fins ara, els preus a l'Estat espanyol havien resistit, però productors i indústries càrnies comencen a experimentar una creixent davallada. Les darreres setmanes, la cotització a Mercolleida s'ha enfonsat fins als 0,99 €/kg, un preu que no s'havia registrat des del 2009. Se situa per sota del cost de producció, que ha estat d'1,09 €/kg durant el primer semestre d'enguany. Respecte a la mitjana dels darrers vuit anys, el preu de la canal ha baixat un 10,1%, mentre que el descens és del 12,6% en la cotització de l'espatlla, destinada a l'elaboració d'embotits, segons dades de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (Fecic). El sector reconeix que la crisi no és passatgera i, previsiblement, comportarà la frenada d'un sector clau de l'agroindústria catalana.

Amb Alemanya i Holanda, l'Estat espanyol és el principal productor de porc europeu, amb Catalunya com a puntal. El porcí representa el 75% del sector carni català. En els darrers tres anys, diversos factors han esperonat tant l'ampliació com les inversions en noves granges. S'ha vist afavorit pel baix preu del cereal, la reducció de la cabanya a tot Europa per l'aplicació de la legislació de benestar animal i la frenada de les exportacions dels EUA –l'altre gran productor mundial– per un problema sanitari. Josep Collado, secretari general de la Fecic, explica: “Les rendibilitats eren molt bones i es van començar a produir porcs i més porcs... Es va crear una situació fictícia.” Però la frenada de la producció, que encara no ha començat, serà lenta: aquest primer semestre, la cabanya porcina catalana s'ha incrementat un 7,6%, fins i tot per sobre de l'espanyola (4,9%). I la producció ha crescut un 3%. Massa carn per a un consum que es manté estable a la UE. “El panorama és complicat”, assegura Collado.

La recerca de nous mercats per al porcí tampoc és senzilla. Actualment, la meitat de la producció estatal s'exporta, sobretot a França, Portugal i Itàlia. En menys mesura, també a mercats asiàtics, on l'increment del nivell de vida impulsa el pes de la carn en la dieta. Ara bé, “els mercats internacionals per al porc català estan ja gairebé tots oberts, des de Taiwan fins al Vietnam, i si encara creixen és per l'augment demogràfic a l'Àsia”, assenyala Collado. El tancament de les fronteres russes a les importacions europees, a causa de la guerra d'Ucraïna, és una dificultat afegida per donar sortida a l'excés de producció. Catalunya hi venia unes 100.000 tones de porc.

En vista d'aquest escenari, el sector considera que per tornar a un equilibri entre oferta i demanda s'ha d'incrementar el consum. “Cal fer-ne més promoció”, assenyala Rossend Saltiveri, responsable nacional del porcí de la Unió de Pagesos. Les indústries hi coincideixen, però la tasca no és ni senzilla ni ràpida, “i l'informe de l'OMS no hi ajuda”.

LES FRASES

La reducció de la cabanya és un interrogant. Depèn dels costos i del finançament
Rossend Saltiveri
Responsable nacional del Porcí de la Unió de Pagesos
Els mercats internacionals ja estan oberts i, si creix a l'Àsia, és per l'augment demogràfic
Josep Collado
Secretari general de la Federació d'Indústries de la Carn

Nous ajuts per a la congelació de carn

En un intent de fer remuntar els preus, la UE es prepara per activar, un altre cop, i a partir del gener vinent, l'emmagatzematge privat de carn de porc. Amb la mesura, que inclou ajuts, es pretén retirar producte del mercat temporalment i incentivar-ne així la demanda. El febrer passat, però, ja es va activar per tres mesos aquesta congelació de carn i el resultat va ser “modest”, com ha reconegut el comissari europeu d'Agricultura. Ara es preveu incrementar un 20% la quota d'ajut als productors i també s'hi inclouen els greixos. La CE preveu que l'Estat espanyol tanqui l'any amb un increment del 8,2% de la producció de porc respecte al 2014. La indústria valora positivament la mesura, però també assenyala que només és una solució a curt termini, segons Josep Collado, perquè la sortida dels estocs, tard o d'hora, tornarà a enfonsar els preus.

La reducció de l'oferta dependrà, en gran mesura, d'un canvi més estructural. “La crisi comporta un fre al creixement, i és lògic. Però
la reducció de la cabanya és un interrogant ara mateix. Tot dependrà dels costos
de les explotacions i també del finançament”, assegura Rossend Saltiveri. La integració del sector a Catalunya és majoritària i “globalment el fa més competitiu, perquè els costos són menors”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona