Economia

Economia

Comptes a favor

Estalviar en l'IRPF

Els experts en fiscalitat recomanen programar la declaració de renda que es farà al juny amb prou temps abans de tancar l'any

Habitatge, plans de pensions i compravenda d'actius són alguns dels aspectes que convé tenir en compte a l'hora de configurar els números de l'exercici

Cal revisar la situació familiar per identificar les exempcions

Hi ha beneficisper a les famílies nombroses, monoparentals amb dos fills o amb discapacitats

Apoc més d'un mes de tancar l'any, és hora de començar a plantejar-se com configurar les economies familiars perquè la factura de l'IRPF surti el més favorable possible. L'any de coll que ja ha passat després de l'aprovació de l'última reforma fiscal dóna prou perspectiva i els experts ja s'afanyen a emetre les seves recomanacions.

Un clàssic de la temporada acostumen a ser les aportacions als plans de pensions. Els experts del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), per exemple, recorden que, junt amb els plans, convé tenir en compte altres rendes que poden afectar la base imposable. A partir d'aquí, si es vol rescatar tot el capital, les aportacions que s'hagin fet abans del final del 2006 tenen una deducció del 40%. No obstant això, els qui s'hagin jubilat aquest exercici (amb 65 anys) hauran de recuperar aquests diners abans del 2018 si volen l'estalvi esmentat. Si s'han fet els 65 anys abans del 2010, hi haurà un any més de termini. Els jubilats entre el 2010 i el 2014 hi tindran dret durant vuit anys. Conxa Forteza, membre de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, recorda que, tot i que cada contribuent pot tenir tants plans com vulgui, el conjunt de les aportacions té un límit fiscal, que és l'inferior dels següents càlculs: o bé el 30% dels rendiments nets del treball i les activitats econòmiques, o bé 8.000 euros anuals.

A més, si un contribuent voreja els 65 anys i té previst vendre el seu habitatge habitual, Forteza aconsella esperar a complir aquesta edat, ja que els diners obtinguts no tributaran. Alhora, qualsevol plusvàlua per la venda d'un actiu, siguin immobles, títols borsaris o altre patrimoni, en quedarà exempta fins a 240.000 euros si, amb 65 anys complerts, es destinen a algun producte financer que proporcioni una renda vitalícia. En tot cas, remarca l'experta, si un contribuent qualsevol té prevista una venda d'immoble “és millor esperar al gener, perquè si hi ha guany patrimonial es pagarà un xic menys”. Si fins ara es tributava un 20%, ara es farà un 19,5%, que un any més tard serà del 19%.

Deducció antiga

Encara en el capítol de l'habitatge, Forteza apunta que, tot i que el 2013 es va eliminar la deducció per als que n'adquirissin un a partir d'aquell moment, encara existeix aquest benefici per a bona part dels hipotecats, fins a un màxim de 9.040 euros, consistent
en un 15% dels ingressos que es destinin a retornar el crèdit.

La representant del Col·legi de Gestors Administratius subratlla que ara no hi ha coeficients de correcció monetària si hi ha una venda d'immoble i que els anomenats coeficients d'abatiment afecten tan sols compres anteriors al 1994, amb una deducció màxima de 300.000 euros per contribuent, independentment del nombre d'immobles que s'hagin de vendre.

Pel que fa als lloguers, els nous contractes d'arrendament d'habitatge habitual ja no dedueixen. Només en queda un règim transitori per als anteriors, que, de moment, es manté per als contractes signats abans que entrés en vigor la norma.

“Encara que representin un estalvi mínim –indica Forteza– convé recordar que els antics PIAS (plans individuals d'estalvi sistemàtic) estan sent substituïts pel que ara s'anomenen plans d'estalvi a llarg termini”. S'hi poden aportar un màxim de 5.000 euros l'any, que si es mantenen durant 5 anys en tindran els rendiments exempts.

Forteza recorda que la reducció de les rendes irregulars s'ha rebaixat del 40% al 30% i, finalment, suggereix que es revisi la situació familiar. Així, en el cas de les famílies nombroses, monoparentals amb dos fills o amb discapacitats (ascendents o descendents) a càrrec, tenen dret a 1.200 euros l'any, equivalents a 100 euros mensuals. En cas que no els hagin reclamat, tenen dret a fer aquesta deducció.

Altres consells útils per als contribuents, que ahir mateix recordaven des del sindicat Gestha de tècnics d'Hisenda, són la conservació dels comprovants de les donacions solidàries, quotes sindicals o col·legis professionals per efectuar-ne les corresponents deduccions.

Petits empresaris
Un element important és que els petits empresaris que estan treballant en règim de societat civil, a partir de l'any vinent han de començar a tributar aplicant-se l'impost de societats. En cas que els socis creguin que no els convé aquesta fórmula, que s'aplicarà a partir de l'1 de gener vinent, hauran d'acordar la dissolució de la societat en el primer semestre del 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia