Economia

Estat espanyol

Jornades regionals

Mercaders per la pau

Els líders econòmics mediterranis celebren les seves novenes jornades a Barcelona amb el terrorisme com a teló de fons

Els ponents defensen la cooperació i la creació de riquesa i oportunitats com a eines clau contra la violència

Apel·len a l'esperit de la Declaració de Barcelona del 1995 per refer ponts a la regió

L'àrea mediterràniaha perdut la innocència però ha guanyat lucidesa per reconstruir el seu futur

Un esborronador minut de silenci va obrir ahir la novena edició de la Setmana de Líders Econòmics de la Mediterrània, que des d'ahir i fins demà acolliran les solemnes voltes de la Casa Llotja de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona. Els assistents, convocats per parlar d'economia, cooperació i desenvolupament, homenatjaven així les víctimes que el terrorisme ha deixat en diversos països de la regió i, especialment, les del recent episodi a Tunísia. Miquel Valls, president de la Cambra barcelonina, va obrir el torn de paraules lamentant que, vint anys després de la Declaració de Barcelona, el resultat “no està a l'altura del que s'esperava”. “El desordre que regna en alguns països ha comportat que la Mediterrània no sigui present com a actor econòmic en un món globalitzat”. Per Valls, “hi ha solucions” en aquesta “etapa clau” de la zona: reactivar el procés iniciat amb la Declaració de Barcelona, firmada durant la Conferència Euromediterrània del novembre del 1995. En el document, els líders polítics i econòmics es comprometien a impulsar la col·laboració en els àmbits social, cultural i humà paral·lelament a la creació d'una zona de prosperitat compartida a partir de la col·laboració econòmica i financera. Es tractava d'establir una zona de lliure comerç, eliminant barreres i fomentant la cooperació financera entre els països de la Mediterrània.

La realitat, dues dècades més tard, és ben diferent. Mohamed Laïd Benamor, president de la Cambra algeriana, es declarava “nostàlgic” d'aquella època, després de la qual la regió “ha perdut la innocència i ha guanyat lucidesa”. El president de l'Associació de Cambres de la Mediterrània (ASCAME), Mohamed Choucair, va pujar a la tribuna fent una crida a la justícia social declarant “il·legal” l'atur i defensant les feines “decents”, una xarxa de protecció social contra la pobresa i l'exclusió i solucions satisfactòries de futur per als joves com a instruments imprescindibles per fer retrocedir els conflictes de la zona, on la meitat dels gairebé 800 milions de persones que habiten la quarantena llarga de països té menys de 25 anys.

I és que el comerç i la bona marxa de l'economia, com es va afirmar insistentment durant la presentació, són potencials de pau i de concòrdia, fins al punt que el conductor de l'acte, Anwar Zibaoui, secretari general d'ASCAME, va definir els líders mediterranis actuals i històrics com a “mercaders per la pau”.

Però no tan sols de romanticisme viu el Mare Nostrum, com va subratllar el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi, sinó que “cal passar a l'acció”. L'industrial libanès Fouad Makhzoumi, president i conseller delegat de Future Pipes Group, que s'ha fet un nom a Europa amb productes com ara materials bàsics i maquinària, va fer una revolucionària al·locució que va arrencar l'aplaudiment més espontani de l'auditori: “Donem-los feina i estabilitat i així no es decantaran pel terrorisme”, va declamar. Makhzoumi va alertar que “no s'està educant els europeus a tractar amb l'Islam”. Ell mateix es va definir com a musulmà i orgullós de la seva cultura, però va trobar imprescindible la separació de la religió de l'Estat per protegir aquest últim “dels polítics que utilitzen la religió per controlar les persones”. Finalment, va assenyalar el sempitern conflicte entre Israel i Palestina i va instar a solucionar-lo urgentment, “perquè si no s'usarà per continuar els enfrontaments en altres llocs”.

A més d'una emotiva intervenció de la ministra de desenvolupament tunisiana, Lamia Zribi, que va retreure la falta de compromís europeu amb les polítiques de convergència econòmica amb la regió, Senèn Florensa, president executiu de l'Institut Europeu de la Mediterrània, va defensar sobreposar-se a la tristesa i confiar que “la violència no prevaldrà”. Va tancar la inauguració el ministre espanyol d'Indústria, José M. Soria, que va dedicar el gros del seu parlament a defensar les reformes i polítiques del seu govern com a font de recuperació econòmica. Respecte a la conflictivitat a la regió, va assegurar que “el terror de Daesh no té a veure amb un o altre país ni amb la religió”, sinó que el perpetren persones que “ataquen la nostra llibertat”.

Barcelona, el vèrtex
La capital catalana ha estat sempre un punt de trobada clau entre les dues ribes de la Mediterrània, ja des dels temps dels consolats de mar. Tal com va recordar el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, la ciutat comtal “és a la mateixa distància d'Algèria que de Madrid, una dada que sempre sorprèn” i que hauria de fer reflexionar sobre les possibilitats d'aprofitar aquesta proximitat geogràfica, econòmica i cultural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona és una de les demarcacions de l’Estat on es venen més hotels

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR